Bursaspor kuruluşunun 57'nci yılını kutluyor

Bursaspor, kuruluşunun 57'nci yıl dönümünü meşalelerle kutladı. Yeşil-beyazlı ekip, tarihi boyunca bir kez Türkiye Kupası, iki kez de Başbakanlık Kupası'nı kazanarak Anadolu kulüpleri arasında önemli bir başarıya imza atmıştı

TFF 1. Lig ekiplerinden Bursaspor Kulübü, 57'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.

Bursaspor Kulübü, Twitter hesabından tribünlerde yanan meşaleler ve eski gazete küpürlerinin yer aldığı videoyu, "Bursasporumuzun kuruluşunun 57. yılı kutlu olsun" notuyla paylaştı.

 

 

1 Haziran 1963 yılında Acar İdman Yurdu, Akınspor, İstiklal, Pınarspor ve Çelikspor'un birleşmesiyle kurulan Bursaspor'un renkleri, Bursa'nın yeşili ve Uludağ'ın karlarında esinlenerek yeşil ve beyaz olarak belirlendi.

Yeşil-beyazlı kulübün armasında yer alan 5 yıldızdan siyah, Acar İdman Yurdu'nu, kırmızı Akınspor'u, sarı, İstiklal'i, yeşil, Pınarspor'u ve lacivert ise Çelikspor'u temsil ediyor.

Bugüne kadar 27 başkanın görev aldığı yeşil-beyazlı kulübün ilk başkanı Salih Kiracıbaşı, ilk teknik direktörü ise Muhtar Tucaltan olurken, ligdeki ilk maçını 21 Eylül 1963'te İzmir'de Demirspor ile oynadı.

 

Busaspor şampiyon 2009-10.jpg
2009-10 Süper Lig şampiyonu Bursaspor / / Fotoğraf: bursaspor.org.tr​​​​​​​

 

Kuruluşundan bu yana 50 sezon boyunca Süper Lig'de mücadele eden ve 2009-10 sezonunda şampiyonluğa ulaşan Bursaspor, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un ardından bu seviyede şampiyonluk yaşayan beşinci takım olarak tarihe geçmiş ve ismini "5 Büyükler" arasına yazdırmayı başardı.

Bursaspor, tarihi boyunca 1 kez Türkiye Kupası, 2 kez de Başbakanlık Kupası'nı kazanarak Anadolu kulüpleri arasında önemli bir başarıya imza attı. 

Tarihinde 3 kez Süper Kupa finaline çıkan Bursaspor, 1985-86 sezonunda Beşiktaş'a, 2010-11 sezonunda Trabzonspor'a ve 2015-16 sezonunda da Galatasaray'a yenilerek kupaya uzanamadı.

Yeşil-beyazlı ekibin Avrupa arenasındaki en büyük başarıları ise Kupa Galipleri Kupasında çeyrek final oynadı ve UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etti.

 

Şampiyon Bursaspor - bursaspor.jpg
Bursaspor'un şampiyonluk kutlamaları sokaklara taştı / Fotoğraf: bursaspor.org.tr

 

Bursaspor tarihinde en çok forma giyen oyuncu, 337 kez yeşil-beyazlı ekiple sahaya çıkmayı başaran Turhan Şen oldu.

2018-19 sezonunda TFF 1. Lig'e düşen yeşil-beyazlı ekip, geride kalan 28 haftada topladığı 46 puanla 3. sırada yer alarak yeniden Süper Lig'e çıkma mücadelesi veriyor.

Maçlarını 43 bin kapasiteli Bursa Büyükşehir Belediye Stadı'nda oynayan yeşil-beyazlı ekip, Teksas isimli taraftar grubuyla ve tribün şovlarıyla biliniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU