Önce virüs sonra yağmalamalar… Yeniden kepenk kapatan Apple’ın CEO’su Tim Cook’tan çalışanlarına mektup var

Çalışanlarına bir e-posta gönderen Apple CEO'su Tim Cook "Bu ülkeye sevgisini, emeğini ve hayatını veren her bireyin korkulardan arınmasını sağlamadan hiçbir toplumu kutsayamayız” dedi

ABD’nin Minneapolis kentinde yaşayan siyah Amerikalı George Floyd’un bir polis tarafından öldürülmesinin ardından tüm ülkeye yayılan öfke, büyük şirketlere de sıçradı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs salgınından sonraki normalleşme sürecinde ABD’deki 271 mağazasından 140’ını açma kararı alan Apple, Floyd’un ölümüyle başlayan protestolar nedeniyle tekrar kepenk kapatıyor. 

“Ekiplerimizin güvenliği ve sağlığını düşünmek zorundayız” diyen Apple, 7 Haziran gününe kadar pek çok mağazasını kapalı tutacak. Bunların başında geçtiğimiz günlerde yağmalanan Minneapolis mağazası da bulunuyor. 
 

Apple
Fotoğraf: AP


“Dolandırıcılık” yaptığı gerekçesiyle göz altına alınan ancak dokuz dakika boyunca nefessiz bırakılarak yaşamını yitiren Floyd’un ölümüyle ilgili bir açıklama yapan Tim Cook, olayı kınadığını belirtti. 

Başta siyah çalışanları olmak üzere endişe içinde olan personeline de bir e-posta yazan Tim Cook, geçmişten gelen ırkçılık ve ayrımcılığın bugün hâlâ toplumsal yaşamda kendini gösterdiğini vurgulayarak “Bu ülkeye sevgisini, emeğini ve hayatını veren her bireyin korkulardan arınmasını sağlamadan hiçbir toplumu kutsayamayız” dedi. Cook’un mektubunun tam metni şu şekilde: 
 

Takım, 

Şu anda ulusumuzun ruhuna ve milyonlarca insanın kalplerine kazınmış derin bir acı var. Birlikte olabilmek için, birbirimizin için ayakta kalmalı, George Floyd’un acımasızca öldürülmesi ve uzun bir geçmişe sahip ırkçılığın haklı olarak ateşlediği korku, acı ve öfkeyi anlamalıyız.

Bu acı dolu geçmiş var olmaya devam ediyor. Yalnızca şiddet şeklinde değil, köklenmiş bir ayrımcılığın her gün tecrübe edilmesiyle varlığını sürdürüyor. Bunu adalet sistemimizde, sağlık sisteminde siyah topluma yönelik eşitsizliklerde ve çocuklarımızın aldığı eğitimde görüyoruz. Yasalarımız değişse de korunmaları hâlâ uluslararası standartlarda sağlanmamakta. 

Büyüdüğüm Amerika’da bazı gelişmeler gördük ancak renk farklılığına sahip toplumlarda ayrımcılık ve travmanın devam ettiği de bir gerçek.

Apple
Apple'ın Los Angeles mağazası/ Fotoğraf: Reuters


Birçoğunuzun komünitenizde, günlük yaşamınızda daha da korkuncu renginizle alakalı bir korku yaşadığınızı duyuyorum. Bu ülkeye sevgisini, emeğini ve hayatını veren her bireyin bu korkulardan arınmasını sağlamadan hiçbir toplumu yüceltemeyiz.

Dünyayı iyi yönde değiştirecek insanları güçlendirecek teknolojiler üretmek, her zaman Apple’daki görevimiz oldu ve olacak. Biz gücümüzü çeşitliliğimizden alıyoruz. Dünyanın her yerindeki insanları mağazalarımızda ağırlıyor ve herkesi kapsayan bir Apple inşa etmeye çalışıyoruz.

Ancak hep birlikte daha fazlasını yapmalıyız. Bugün Apple, sayısız grup için bağış yapmakta. Buna, ırksal eşitsizlik ve toplumsal sıkışmışlığı bitirmeyi amaçlayan, Amerikan toplumundaki en savunmasız kişilerin haklarını koruyan, kâr amacı gütmeyen, “Eşit Adalet İnisiyatifi” de dahil. Haziran ayında, Juneteenth (Köleliğin kaldırılması kutlamaları) tatilinin şerefine, Benevity üzerinden çalışanlarımızın  “ikimiz birimiz için” bağışlarını alacağız.

Değişimi yaratmak için çok derinden hissedilen ancak sıklıklar görmezden gelinen acının ışığında, görüşlerimizi ve hareketlerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz.

İnsan onuruyla ilgili konular kenarda bekleyemez. Siyah toplumun parçası olan değerli çalışma arkadaşlarımız, sizi görüyoruz. Bizim için önemlisiniz, yaşamlarınız bizim için önemli ve Apple için değerlisiniz. 

Canı yanan tüm mesai arkadaşlarımız, lütfen yalnız olmadığınızı ve sizin için kaynaklarımız olduğunu bilin. Birbirimizle konuşmak ve ortak insanlığımızda şifa bulmak hiç olmadığı kadar önemli. Çalışan Destek Programı ve psikolojik destek kanallarımız da dahil size yardım edecek birçok kaynağımız var.

Bu, pek çok insanın normale  dönmekten başka bir şey istemeyeceği bir an. Kabul etmek zor olsa da bu istek, bir imtiyaz. George Floyd’un şok edici ve trajik ölümü, “normal” bir gelecekten daha fazlasını hedeflenmesi ve insanların en üst seviyede eşitlik ve adalet içinde yaşamasının inşa edilmesinin gerektiğinin kanıtıdır.

Martin Luther King’in sözleriyle “Her toplumun kendi statüko koruyucuları ve devrimler boyunca uyumalarıyla meşhur cemiyetleri vardır. Bugün, hayatta kalmamız, uyanık kalma yeteneğimize, yeni fikirleri uygulamamıza, tedbirli olmamıza ve değişimin zorluğunu göğüsleyebilmemize bağlıdır.”

Aldığımız her nefeste o değişimin kendisi olmalı ve herkes için daha iyi bir dünya yaratmalıyız. 

Tim



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU