Suriyeli anne ekmeğini ‘tuğladan’ çıkarıyor

Tuğla yapımını eşinden öğrendiğini belirten Um Yusuf, günlük kazancının geçimini sağlamaya yetmediğini ifade etti

Suriye’de Esad rejimi ve Rusya'nın askeri operasyonları sonucu 6 çocuğuyla göç etmek zorunda kalan Hamalı anne Um Yusuf, kaybolan eşinden öğrendiği tuğla yapım mesleğiyle geçimini sağlıyor.

Hama'nın Kefrenbude ilçesinden çocukları ile göç eden Um Yusuf, Suriye-Türkiye sınır hattındaki Atme kamplar bölgesine sığındıktan sonra burada geçimini sağlamak için bu işi yaptığını ifade etti.

Eşinin 4 yıl önce rejimin kontrolündeki bölgelerde kaybolduğunu söyleyen Um Yusuf, dört kardeşiyle birlikte mesleğini sürdürdüğünü ifade etti.

Göç günlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Um Yusuf, "Hava çok sıcaktı. 6 çocuğumla nereye gideceğimi bilmiyordum. Sınır hattına ulaştıktan sonra çadırsızdık. Duvarın gölgesinde sığındık. Korunacak bir yerimiz yoktu, hayırsever bir kadının verdiği bir çadıra sığındık." dedi.

Kardeşleriyle para toplayarak bir tuğla üretim makinesi satın aldığını söyleyen Um Yusuf, şöyle devam etti:

Her gün sabah ezanında uyanıyorum. Namazı kılıp çocuklara kahvaltı hazırlıyorum. 2 yetişkin oğlum bana işimde yardımcı oluyor. Küçükler uyumaya devam ediyor. Ben de atölyede işe başlıyorum. Günlük kazancımızı kardeşlerimle eşit paylaşıyoruz.

"Burada herkes bana karşı saygılı davranıyor." diyen Um Yusuf, günlük 1000- 1200 Suriye Lirası (3,7-4,5 TL) olan günlük kazancının geçinmek için yetersiz olduğunu söyledi.

Um Yusuf, "Çocuklar her hafta etli yemek ister. Cumartesileri bakkaldan alışveriş yapmak isterler." ifadelerini kullandı.

Doğup büyüdüğü Kefrenbude ilçesi kendisi için kıymetli olsa da evlatlarının geçimini sağlamanın daha önemli olduğunu vurgulayan Um Yusuf, yurtlarına dönmek için elverişli şartların en kısa sürede oluşmasını umduğunu kaydetti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU