Siyasi Partiler Kanunu’nda değişikliğe “evet” diyen Kılıçdaroğlu, önerilerini açıkladı

"Yeni kurulan partilerin seçime girmesi engellenirse, kumpası bozmak da boynumuzun borcudur”

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklikler yapılmasının gündemde olduğu bugünlerde fikrini açıkladı. Değişikliğe evet diyen CHP lideri, bir dizi öneri getirdi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Kılıçdaroğlu, hükümetin kanunda değişiklik için çalışma yaptığını hatırlattı ve önerilerini şöyle açıkladı:

  1. Yüzde 10 seçim barajını ya kaldıralım ya da makul düzeye indirelim. Yüzde 10 barajı bizden başka hiçbir ülkede uygulanmıyor. Artık 7 mi, 5 mi, 3 mü, 1 mi… Ama mutlaka indirilmeli.
  2. Milletvekili adayını parti liderleri belirlememeli. Adayları millet belirlemeli.

CHP lideri, sözlerine şöyle devam etti:

İktidar partisi içinden çıkan iki yeni parti var. İktidarda olan parti, yeni partinin seçime girmesini engelleyecek arayışlara girerse, bu demokrasiye darbedir, kumpastır. Bunların seçime girmemesi için iktidar partisi ve ona destek veren MHP arayışa giriyor. Böyle bir arayışa girmek, demokrasiye inanmamaktır. Tam tersine bu engellerin kaldırılması gerekir. ‘Hem ben darbeye karşıyım' diyeceksiniz, hem de darbe hukukuna destek vereceksiniz.

Vekil transferlerinin engellenmesi çabaları için de konuşan CHP lideri, “Yeni kurulan partilerin seçime girmesi engellenirse, kumpası bozmak da boynumuzun borcudur” dedi.

Transfer tartışması

24 Haziran'dan önce İYİ Parti'nin seçime sokulmayacağı iddia edilmişti. Bunun üzerine CHP'den 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti'ye geçmiş ve partinin Meclis'te grup kurmasını sağlamıştı. Partide grubu olduğu için seçimlere girebilen İYİ Parti'ye yapılan bu transfer, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AK Parti tarafından sıkça eleştirilmişti. Seçimlerden sonra ise vekiller, kendi partilerine geri dönmüştü. 

Söz konusu durumun Gelecek ve DEVA partilerine yönelik uygulanabileceği konuşuluyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu partilere milletvekili transfer edip seçime katılabilmelerini sağlayabileceğini açıklamasının ardından iktidar cephesinde çalışmalar başlamıştı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU