Alman hükümeti ve Avrupa Birliği Lufthansa’yı kurtaracak 9 milyar euroluk paket üzerinde anlaştı ancak bir şartla…

Almanya'nın 1950'lerden bu yana faaliyetteki en köklü havayolu şirketi Lufthansa'ya sunulacak 9 milyar euroluk nakit yardımı Avrupa Komisyonu'ndan geçti. Ancak şirketin bazı şehirlerdeki slotlarından vazgeçmesi gerekiyor

Fotoğraf: Reuters

Almanya hükümetinin, koronavirüs salgınından ağır darbe alan havacılık şirketi Lufthansa’yı kurtarmak için pazartesi sunduğu teklif, Avrupa Komsiyonu’nda kabul edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre Lufthansa’ya sağlanacak 9 milyar euroluk desteğe karşılık, Alman havacılık devi, Frankfurt ve Münih’teki dörder uçağından ve günlük 24 uçuşundan vazgeçecek. Gerekçe ise diğer Avrupalı şirketler ile arasında haksız rekabetin oluşmaması. 

Lufthansa’nın Yönetim Kurulu’na da sunulacak bu karar kapsamında Frankfurt ve Münih’teki oluşacak boşluklar, başka bir firma tarafından doldurulacak. Bu uçuşların sahibi olacak firmalar, pandemi nedeniyle herhangi bir devlet desteği almamış Avruplı havacılık şirketlerinden seçilecek. 

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak “Müşteriler ve verimli bir rekabetin yararına alınan bu kararla diğer havayollarına faaliyetlerini artırma imkânı sunacak” denildi. Açıklamaya göre son onay verilmeden önce regülatöler, bu yardım paketinin “öncelikli” olup olmadığını değerlendirecek. 

Lufthansa’nın rakiplerinden İrlanda merkezli Ryanair’in hâlihazırda Frankfurt havalimanında bir park alanı bulunuyor. Birleşik Krallık merkezli diğer bir şirket Easyjet’inde Münih Havalimanı’nda bir alan var. Bu nedenle buralarda yeni bir slot için başvuramayacaklar. 

Lufthansa’nın ortakları Avusturya, Belçika ve İsviçre’den de 2 milyon euro alması beklenirken, Almanya’nın sunduğu paket, pandemi süresince bir kuruma verilmiş en büyük destek olduğu belirtiliyor. 

Almanya’da hükümetin oluşturduğu Ekonomik İstikrar Fonu (WSF) ayrıca, her biri 2,56 euro nominal değerde olan şirketin yüzde 20’lik hissesini (veya 300 milyon euro karşılığını) devralacak. Üçüncü bir tarafın şirketi devralması söz konusu olduğunda bu oran, yüzde 25+1 hisseye çıkabilecek.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU