Koronavirüsten sonra esnek çalışma modelleri çeşitleniyor, Flexitime dünyada yaygınlaşıyor

Kurumsal eğitmen Canan Duman, koronavirüs salgından sonra esnek zamanlı çalışmanın yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Duman, dünyada gittikçe yaygınlaşan Flexitime ve diğer esnek çalışma modellerini anlattı

Evden çalışmada yaygınlaşması beklenen esnek çalışma modellerinden / Fotoğraf: Twitter

Koronavirüs salgını ile bazı meslek gruplarında neredeyse üç ayı bulan evden çalışmanın sonuna geliniyor.

Ancak evden çalışmanın gerek çalışanlar gerekse işverenler açısından avantajlarının pratik olarak deneyimlenmesi ve salgının sürme riski, bazı meslek kollarında evden çalışmanın kalıcı olarak devam edeceğini gösteriyor.

Aynı zamanda kurumsal şirketlere eğitmenlik yapan yazar Canan Duman geleneksel çalışma saatlerine alternatif olarak esnek çalışmanın ön plana çıkacağını belirterek, yeni çalışma modellerini şöyle anlattı.

canan duman.jpg
;Canan Duman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İşte yaygınlaşması beklenen çalışma modelleri

Evden çalışma: Çalışanlar haftanın tamamını ya da bir kısmını evden ya da çalışma alanından başka bir yerde çalışarak geçirir.

Dağıtılmış işgücü modeli:  Dağıtılmış işgücü modeli uzaktan çalışmaktan daha fazlasıdır. Herhangi bir coğrafi sınır veya kısıtlamaya maruz olmayan bir işgücünü içerir. Şirketlerin ülke genelinde hatta birden fazla ülkede tamamen uzak, tam zamanlı bir ekip kiralamasına, eğitmesine ve desteklemesine olanak tanır.

Bu model, işletmeleri potansiyel olarak yıkıcı olaylara karşı daha dirençli hâle getirir ve kriz karşısında normal iş faaliyetlerine devam etmelerini sağlar. Dağıtılmış işgücü modeli, işin geleceğinde öne çıkacak esnek çalışma modellerinden biridir.

Flexitime: Esnek çalışma saatleri sistemidir. İş paylaşımı- ekosistem yönetimi: İki veya daha fazla yarı zamanlı çalışanın tam zamanlı olarak işin sorumluluklarını paylaştığı bir düzenlemedir.

Part time: Yarı zamanlı çalışmadır.

Uzaktan çalışma: Bir işin bir kısmının veya tamamının düzenli olarak evden ya da ofis dışından yapılmasıdır.

Sıkıştırılmış saatler: Çalışanın standart çalışma saatlerindeki işini daha az iş günü içinde yapmasını kapsar.

kafede çalışma.jpg
Felextime çalışmada kafeden bile iş yapmak mümkün olacak / Fotoğraf: ardabasoglu.com

 

Flexitime çalışma modeli dünyada yaygınlaşıyor

Duman bu çalışma sistemleri içinde özellikle Flexitime çalışma modelinin dünyada ön plana çıkmaya başladığını belirterek, özelliklerini şöyle anlattı:

Flexitime, çalışanların iş günü başlangıç ​​ve bitiş zamanlarını değiştirmelerine, bazen de çalışmak istedikleri yeri (ev, kafe vb.) seçmelerine olanak tanıyan esnek bir saat programıdır. Bir çalışanın çalışma gününün başlangıç ​​ve bitiş saatlerini değiştirmesine izin veren bir düzenlemedir.

Örneğin; 08:00 – 17:00 yerine çalışma saatleri pazartesi - cuma günleri arasında bir saatlik öğle yemeği ile sabah 07:00 - 16:00 veya 09:00 - 18:00 olarak değiştirilebilmektedir. Çünkü bazıları erken kalkmayı severken bazıları da geç saatlere kadar çalışmayı tercih etmektedir.

İşverenlerin çalışanlarına çalışma saatlerini seçme özgürlüğü vermesi, onlara günlük aktivitelerini daha iyi planlamayı sağlamaktadır. Tüm çalışanlar mutabık kalınan sürelerde işlerinde olmak durumundadır.

İşletme giderlerini azaltır

Flexitime’ın sadece çalışanlar için değil işletmeler için de avantajları olduğunu söyleyen Duman bunları şöyle sıraladı:

- Kademeli saatler kesintisiz dönemler oluşturduğu için üretkenliği artırır.

- Esnek saatler sunan işverenleri tercih eden adaylarla rekabetçi işe alım avantajı sağlanır. Nitelikli insan kaynağının işe alınmasına etkili olur.

- İşletme giderlerinin azalmasını sağlar: Flexitime çalışanların işe gelmemesi, geç kalması ve hastalık izni ile ilişkili maliyetleri azaltmaktadır. Esnek çalışma, çalışan memnuniyetini ve elde tutmayı geliştirdikçe, yeni çalışanları işe alma ihtiyacı ve buna bağlı maliyetleri de düşürmektedir.

- Çalışanların zamanlarını ve iş yükünü yönetmede özerkliklerinin artmasını sağlar. Bu sayede stres seviyeleri azalır, daha mutlu ve sağlıklı çalışanlarla iş yapma imkânı oluşur. 

- İş – yaşam dengesinin sağlanmasına bağlı olarak çalışan bağlılığında artış olur.

İş sözleşmesi düzenlenmeli

Duman, çalışanların gerek esnek çalışmada ya da Flexitime’de haklarını korumak için nelere dikkat etmesi gerektiği sorusuna ise şöyle cevaplandırdı:

Flexitime koşullarının net olduğundan emin olmalı, iş sözleşmesi düzenlenmelidir. Ücret ve çalışma koşulları belli olmalıdır. Sağlanacak haklar örneğin internet bağlantısı olan bir bilgisayar, yazıcı, cep telefonu ve ofis mobilyaları verilmesi işveren ile konuşulmalıdır.

Roller tanımlanmalı, sorumluluklar net olmalıdır. Kurumun gelişim olanaklarına sürekli erişimin sağlanması yönünde destek istenmelidir. Kariyer olasılıkları değerlendirilmelidir. Ekipler arası açık iletişim sağlanmalıdır.  Bilgi saklama ve veri koruma ile ilgili kurallar belli olmalıdır.

Performansın nasıl yönetileceği ve ölçüleceği açıklanmalıdır. Çalışanların herhangi bir sorunları varsa kiminle iletişime geçecekleri belli olmalıdır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU