74 gün sonra ilk cuma namazı bugün kılınıyor

Bugün cuma namazıyla birlikte açılacak olan camilerde sosyal mesafe kurallarına dikkat edilecek ve vatandaşlar maske ile tek kullanımlık seccade kullanacak

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında 16 Mart’tan bu yana kapalı olan camilerin bir bölümünde bugün cuma namazlarıyla tekrar ibadete açılıyor.

Tüm Türkiye’deki camilerde dezenfekte işlemi ve sosyal mesafeye düzenlemesi yapılırken, İstanbul’un 3 bin 457 camisinden 1923'ünde cuma namazı hazırlıkları tamamlandı.

81 ilin valilikleri ibadete açılacak camilerin listelerini ve uyulması gereken kuralları açıkladı.

Buna göre, camiye gelen vatandaşlar maskesiz olarak ibadet edemeyecek. Ayrıca camilerde tek kullanımlık seccadeler kullanılacak ve her yönden 1,5 metrelik sosyal mesafe bırakılacak.

İbadetler mevsimsel şartlara göre açık alanlarda ve avlularda yapılacak.

Camilerde uyulması gereken kurallar şu şekilde:

Camilerde, öğle, ikindi ve cuma namazları cemaatle kılınabilecek. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacak.

Öncelik cami bahçesi, avlusu açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde, cuma namazları ise cami dışında kılınabilecek.

İbadete açılan cami ve mescitlerin her gün temizlenmesine ve dezenfekte edilmesine özen gösterilecek.

Abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, herkesin tıbbi bez maske takması zorunlu olacak.

Tespih, rahle, ayakkabı çekeceği gibi malzemeler bulundurulmayacak, koronavirüs ile ilgili mücadele kapsamında alınacak tedbirleri içeren uyarıcı afişler cami ve mescitlere asılacak.

Kişilerin seccadelerini yanlarında getirmeleri ve ibadet alanına girecek herkesin ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacak.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cemaatle ibadete, İstanbul Fatih Camisi’nin avlusunda kendisinin kıldıracağı cuma namazıyla başlanacağını belirtti.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU