Çin'de iki yeni koronavirüs vakası tespit edildi: "Hayalet vaka" endişesi sürüyor

Koronavirüsü büyük ölçüde yenmeyi başaran Çin'de belirti göstermeyen vakalar ikinci dalga tehlikesi oluşturuyor

Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinde yaşam normale dönüyor / Fotoğraf: AFP

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülke genelinde son 24 saatte iki koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edildiğini duyurdu.

Komisyondan yapılan açıklamada, iki vakanın da yurt dışı kaynaklı olduğu belirtildi.

Pekin, asemptomatik (belirti göstermeyen vaka) vaka sayısını 23 olarak açıkladı. Bu sayı önceki gün 27 olarak duyurulmuştu.

Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin'de bugüne kadar 82 bin 995 vaka tespit edilirken 4 bin 634 kişi hayatını kaybetti. İyileşen sayısı 78 bin 288 olarak açıklandı. Ülkede halen tedavi gören hasta sayısı ise 73 olarak duyuruldu.

Semptomsuz vaka nedir?

"Sessiz taşıyıcılar" denilen semptomsuz vakalar, ikinci bir dalga tehlikesi oluşturduğu için Pekin’i endişelendiriyor.

Çin, yurt dışından gelen vakaların önüne geçmeye çalışmanın yanı sıra öksürük ve ateş gibi klinik belirti vermeyen taşıyıcı vakaları da önlemeye çalışıyor.

 

Çin'de belirti göstermeyen vakaların kontrolünü sağlayabilmek için Kabine'nin açıkladığı önlemler arasında sağlık kuruluşlarının semptomsuz vakaları tespit ettikleri andan itibaren iki saat içinde bildirmek zorunda olmaları yer alıyor.

Kurallara göre sağlık kuruşları vakayı bildikten sonra, yerel yönetimler vakayla yakın temasa geçmiş herkesi 24 saat içerisinde tespit etmeliler.

Semptomsuz hastalar 14 gün boyunca karantina altında kalıyor ve belirti gösterirlerse doğrulanmış vaka sayılıyor. Onlarla yakın temasta bulunmuş kişiler de iki hafta karantina da kalıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU