AB Komisyonu, Avrupa’nın üç büyük ülkesine 200 milyar euro hibe etmeyi düşünüyor

Avrupa Birliği Komisyonu, koronavirüs salgınının ekonomik sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar euroluk bir kurtarma paketi kurulmasını teklif etti. Bunun yüzde 66’sı hibeden oluşuyor

Kolaj: Independent Türkçe

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) olağanüstü genel kurulunda konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı ile Kovid-19 ekonomik kurtarma paketini içeren tekliflerini açıkladı.

“Güvenli bir gelecek için hızlı şekilde cesur adımlar atılmalı” diyen Von der Leyen, "Komisyon, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon euro olmasını ve 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif ediyor" ifadelerini kullandı. 

Teklif neleri kapsıyor? 

- 2021-2027 için 1,1 trilyon euro olması teklif edilen bütçeye AB Komisyonu’nun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kurulacak bir fon entegre edilecek. 

- 750 milyar euroluk kurtarma fonunun 500 milyar euroluk kısmı hibe,  250 milyar euroluk bölümü ise kredilerden oluşacak.

- Fon, salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya'ya 81,8 milyar euroluk hibe ve 90,9 milyar euroluk kredi, İspanya'ya 77,3 milyar euro hibe, 63,1 milyar euro kredi ve Fransa'ya 38,7 milyar euro hibe sağlayacak.

Almanya ve Fransa geçtiğimiz günlerde salgının ekonomik sonuçlarına yönelik toplam 500 milyar avroluk hibeler içeren bir kurtarma fonu kurulması teklif etmişti.

AB ülkeleri içinde “tutumlu dörtlü” olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya hibe konusuna olumlu yaklaşmamış ve ülkelere koşullu biçimde kredi verilmesini istemişti.

Para nereden gelecek?

Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda daha önce 540 milyar euroluk 3 programın onaylandığını anımsatan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin salgın önlemlerinin yeni iki paketle birlikte 2,4 trilyon euro seviyesine ulaştığını söyledi.

Von der Leyen, kurtarma fonunun AB Komisyonunun yüksek kredi derecesi ile finansal piyasalardan borç alarak kurulacağını ve kaynakların sanayi, sağlık, dijital dönüşüm ve iklim dostu teknolojiler gibi ortak önceliklere aktarılacağını anlattı. 

Müzakereler yıl sonuna kadar sürebilir 


AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik müzakerelerin bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Uzun vadeli AB bütçesine ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile alınıyor.

Söz konusu kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe tekliflerinde uzlaşı sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu bir müzakere süreci yaşanması öngörülüyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU