Trump ölüm riskini artıran sıtma ilacını kullanmayı bıraktığını açıkladı

ABD Başkanı, koronavirüse çare olarak gördüğü ancak uzmanların hakkında ciddi uyarılarda bulunduğu hidroksiklorokini bıraktı

İlacın koronavirüs tedavisinde veya bu hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu gösteren çok az kanıt var (Reuters)

Pazar günü yayımlanan “Full Measure with Sharyl Attkisson” isimli televizyon programında röportajı yer alan ABD Başkanı Donald Trump haftalardır kullandığı hidroksiklorokini artık bıraktığını açıkladı.

73 yaşındaki Trump, tartışmalara yol açan ilaç hakkında şu ifadeleri kullandı:

Bitirdim, yeni bitirdim. Bu arada hala buradayım. Bildiğim kadarıyla işte buradayım.
İlaca o kadar inanıyorum ki almaya başladım çünkü Beyaz Saray’da iki kişinin testi pozitif çıkmıştı. Bakarsanız, ilacın muazzam değerlendirmeleri var.
Pek çok insan, hayatını bu ilacın kurtardığını söylüyor.

Geçen Pazartesi “birkaç hafta önce” ilacı kullanmaya başladığını açıklayan ABD Başkanı, hidroksiklorokinin kullanımını özendirdiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’sa ilacın 40 yıldır sıtma ve lupus gibi hastalıklarda kullanıldığını hatırlatarak, doktorların tavsiyesi üzerine hidroksiklorokin kullandığını belirtmişti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçen ay ilacın hastalarda ciddi kalp ritim sorunlarına neden olabileceğine dair uyarı yayımlamıştı.

The Lancet isimli saygın tıp dergisinde Cuma yayımlanan araştırma da, hidroksiklorokin kullanan Kovid-19 hastalarının ciddi kalp rahatsızlığı yaşama riskinin daha fazla olduğunu ortaya koymuştu.

Araştırmaya göre ilacı kullananların ölüm riski yüzde 34 artıyor. İlaç bir antibiyotikle birlikte kullanıldığındaysa aritmi yaşama riskinde yüzde 411’lik bir artış görülüyor.  

FDA’nın da aralarında olduğu yetkili birimler ve uzmanlar, doktor tavsiyesi ve gözetimi olmadan ilacın kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.

Söz konusu ilacın Kovid-19 pandemisi sırasında hastaneye kaldırılan hastalarda virüsün tedavisi için geçici olarak kullanılmasına izin veriliyor.

İlacın virüs tedavisinde etkili olup olmadığını araştıran klinik deneyler hala devam ediyor.


Independent Türkçe, USA Today, NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU