Türkiye’de 8 Mart Kadın Yürüyüşü: Biber gazı, plastik mermi…

Polis, Dünya Emekçi Kadınlar Günü için İstanbul İstiklal Caddesi’nde 17 yıldır her sene düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü'ne müdahale etti

Polis müdahelesi ile son bulan yürüyüş müzik ve dans eşliğinde başladı. Türkiye’de 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü 2003'den bu yana, 17 yıldır her sene düzenleniyor.

Binlerce kadın her 8 Mart’ta İstanbul Taksim’de İstiklal Caddesi’nde toplanıyor ve tünel meydanına kadar yürüyor. 
 


Bu sene de aynı çağrı yapıldı. Emniyet yetkilileri, gündüz saatlerindeki açıklamalarında İstiklal Caddesi'nde herhangi bir etkinliğe izin verilmeyeceğini, etkinlik yapmak isteyenlerin caddenin alt sokağına yönlendirileceğini duyurdu.  
 


Polis saat 19:30'da, Taksim Meydanı'nda toplanıldığı sırada Metro İstasyonu'nu ve İstiklal Caddesi'ne ara sokaklardan girişleri kapattı. 
 


Polis, İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Kültür Merkezi önünde toplanan binlerce kadının Tünel'e ilerlemesine izin vermedi.  
 


Barikat kuran polis, biber gazı ve plastik mermilerle yürüyüşe müdahale etti. Kalabalığı dağıttı. 
 


Yeniden toplanmaya çalışan kadınların bu girişimlerini engelleyen polis bir kez daha müdahale etti ve İstiklal Caddesi'ni tamamen boşalttı. 
 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polisin engellemelerine karşı açıklama yapan Feminist Gece Yürüyüşü çağrıcıları, “Soruyoruz: Bu toplumun yarısını oluşturan kadınların haklarından rahatsız olan, kadınların sesini kısmaya çalışan devlet kimin devleti? Yılların mücadelesiyle kazandığımız haklardan ve 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşümüzden vazgeçmeye hiç niyetimiz yok” dedi. 

 

Yürüyüşü organize eden gönüllüler komitesi Twitter hesabından da şu açıklamayı yaptı: 
 


 

DAHA FAZLA HABER OKU