Koronavirüs vaka sayısının kritik seviyeyi aştığı Afrika ülkeleri borçlarla boğuşuyor

Afrika'da yeni tip koronavirüs vaka sayısı 100 bine yaklaştı. Sivil toplum, sendika, ekonomik ve uluslararası kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu "Afrika'nın Borçları Silinsin Girişimi" platformu, kıta ülkelerinin borçlarının silinmesi çağrısı yaptı

Afrika'da Kovid-19 vaka sayısı 100 bine dayandı / Fotoğraf: AFP

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (Africa CDC) verilerine göre, kıta genelinde koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı son 24 saatte yaklaşık 4 bin artarak 99 bin 62’ye çıktı.

Koronavirüs salgını tespit edildikten sonra iyileşenlerin sayısı 39 bin 85’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 82’ye ulaştı.

Vaka sayısında Kuzey Afrika başı çekiyor

En fazla vaka görülen bölgeler arasında başı 31 bin 232 hastayla Kuzey Afrika çekerken, Batı Afrika'da 27 bin 168, Güney Afrika'da 20 bin 616, Orta Afrika'da 9 bin 553 ve Doğu Afrika'da 10 bin 493 vaka kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hasta sayısının en yüksek olduğu ülkeler Güney Afrika, Mısır, Cezayir, Fas, Nijerya, Gana, Kamerun ve Sudan oldu.

Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı Mısır'da 696, Cezayir'de 575, Güney Afrika'da 369, Nijerya'da 211, Fas'ta 196, Kamerun'da 140, Sudan'da 121’e yükseldi.

Senegal'den "Afrika'nın Borçları Silinsin Girişimi"

Salgının tüm dünyada olduğu gibi Afrika ekonomisinde küçülmeye neden olması, parasal sıkıntılar yaşayan kıta ülkelerinin borçlarının silinmesini yeniden gündeme getirdi.

"Afrika'nın Borçları Silinsin Girişimi", (IADA) platformu, geçen ay Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'in yanı sıra kıtadaki liderlerin çoğunun dillendirdiği 'Kovid-19'dan kurtulamayan bir Afrika'nın, tüm dünya için tehdit olabileceği' çağrılarını uluslararası topluma duyurmak için harekete geçti.

Ülkelerin 360 milyar borcu bulunuyor

IADA'dan yapılan açıklamada, Senegal başta olmak üzere Afrika'daki sendika, ekonomik, politik kurumlar ile uluslararası kuruluşların 'kıta ülkelerinin borçlarının silinmesi için seferber oldukları' belirtildi. 

Platformun söz konusu bu çabanın daha güçlü şekilde dünyada yankı bulması için kurulduğunun vurgulandığı açıklamada, IADA'nın öncelikli hedefinin borçların silinmesini sağlamak olduğu kaydedildi.

Afrika ülkelerinin toplam borcunun 365 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU