İngiltere, Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği bin 700 bombardımanda sadece bir sivilin öldüğünü iddia ediyor

Siyasal yorumcular, Savunma Bakanlığı’nın ölü tahmininin 'amaca pek uymadığını' söylüyor

Eylül 2017'de Suriye'nin kuzeyindeki Rakka'ya gerçekleştirilen bir koalisyon hava saldırısının neden olduğu duman / Fotoğraf: AFP 

Chris Baynes, Richard Hall - The Independent

İngiliz hükümeti, Irak ve Suriye'de 4 binden fazla düşman savaşçıyı öldüren Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) saldırılarında sadece bir sivilin zarar gördüğünü iddia etti.

Savunma Bakanlığı (MoD) verilerine göre, dört buçuk yıl süren bombardımanlarda 4 bin 13 IŞİD militanı ölürken, 302'si ise yaralandı.

Ancak, gözlemcilerin güvenilir bulmadığı bir iddiayla, İngiltere hükümeti gerçekleştirdiği bin 700'den fazla saldırıda sadece bir sivil ölümünün sorumluluğunu kabul etti.

Bakanlığı ölü sayısı tahminini Bilgi Edinme Özgürlüğü (FOI) talebi kapsamında edinen Silahlı Şiddete Dair Hareket Derneği "RAF hava saldırılarındaki sivil zayiatın çok büyük ihtimalle kayıtlara düşük sayıda geçirildiğini" söylüyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Iain Overton "RAF'ın iddia ettiği 4 bin 315 düşman zayiatına karşın tek bir sivilin zarar görmesi, modern çatışma tarihinde rekor bir oran olmalı" diyor. “Yine de çatışma uzmanlarının çok az bir kısmı bunun doğru olduğuna inanıyor. Onlara göre, hava saldırılarından kaynaklanan sivil kayıplarda şeffaflığı artırmak için İngiltere tarafından yapılması gereken çok daha fazla şey olduğu açık. ”

2014'te Orta Doğu'da IŞİD'le savaşmak için kurulan ABD liderliğindeki koalisyon, bin 190 sivil ölümünü doğruladı.

İngiltere, Amerikan kuvvetlerine kıyasla oynadığı nispeten küçük rol nedeniyle koalisyonun yıkıcı hava saldırılarının eleştirisinden korunuyor.

Bakanlığın açıkladığı rakamlara göre RAF, 2004 Eylül ayındaki ilk hava saldırılarından bu yana Suriye'de yaklaşık 3 bin, Irak'ta ise binin biraz üstünde düşman savaşçısını öldürdü.

Geçtiğimiz Mayıs ayında hükümet, Suriye'de IŞİD savaşçılarına karşı düzenlenen bir Reaper İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırısında bir motosikletçinin ölümü üzerine, askeri operasyonlarının neden olduğu ilk sivil ölümünü kabul etti.

Ancak Uluslararası Af Örgütü, İngiliz ordusunu, IŞİD'i devirmek için yürütülen operasyonların neden olduğu çok sayıdaki sivil ölümüne katkısı hakkında “derin bir inkar içinde” olmakla suçluyor.

İnsan hakları grupları, Savunma Bakanlığı'nın son rakamları üzerine iddiaları bir kez daha eleştirdiler.

Uluslararası Af Örgütü'nün İngilitere Askeri, Güvenlik ve Güvenlik Uzmanı Oliver Feeley-Sprague şöyle diyor:

"Aksi yöndeki baskın tüm kanıtlara karşın, Savunma Bakanlığı modern tarihte çok büyük çağlı hava bombardımanlarını sıfıra yakın sivil kayıpla gerçekleştiren ilk ordu olduğunu iddia ediyor."

Feeley-Sprague “Bu kesinlikle inandırıcı değil ve sadece Bakanlığın Musul ve Rakka'da gerçekleştirilen kitlesel bombardımanlardaki rolüne dair nasıl derin bir inkar içinde olduğunu gösteriyor" diye ekliyor.

Savaş kayıplarını rapor eden İngiliz merkezli bağımsız bir grup olan Airwars'a göre, Kuzey Suriye şehri Rakka'da 2007’nin Haziran ve Ekim ayları arasında koalisyon tarafından düzenlenen hava ve topçu saldırılarında bin 500'ün üzerinde sivil öldürüldü.

RAF, Rakka'nın IŞİD'den geri alınması için yapılan taarruzda, çoğu yüksek nüfus yoğunluğuna sahip mahallelerde olmak üzere, şehrin içinde ve civarında 216 hava saldırısı düzenledi. İngiliz kuvvetleri, ciddi hasara yol açabilecek 500lb'lik Paveway IV bombalarını tekrar tekrar kullandı.

Airwars, İngiltere'nin sivil kayıpları kabul etmeyi reddetmesinin arkasındaki muhtemel bir nedenin, "gözlenebilir" delillerin -sivillerin hedef bölgeye yakın olduğunu gösteren havadan kaydedilmiş görüntüler gibi- kanıt sayılmasına olan güvenden kaynaklandığını söylüyor -sahadan alınan güvenilir raporlar ise göz ardı ediliyor.

Airwars direktörü Chris Woods, The Independent'e şunları söylüyor:

 

“Savunma Bakanlığı, 2014'ten bu yana Irak ve Suriye'de 4.013 IŞİD savaşçısını öldürdüğünü kesin olarak tespit edebildiğini söylerken, aynı eylemlerden dolayı ne kadar sivilin zarar gördüğünün ise belirlenmesinin imkansız olduğunda ısrar ediyor. Bakanlığın sivil kayıplara ilişkin değerlendirmesi, RAF saldırılarının amacına uymuyor."

 

Hükümet, "savaşta öldürülen veya yaralanan düşmana dair bilgilerin, saldırı sonrasındaki mevcut en iyi bilgilere dayandığını" söylerken şunları ekledi:

“Ancak, bu bilgiler, İngilitere Suriye içinde hava saldırısı düzenlenen bölgeleri ziyaret edip doğrulayacak bir konumda olmadığı için sadece bir tahmin olarak sunulmaktadır.”

Savunma Bakanlığından bir sözcü şöyle diyor:

"Her İngiliz hava saldırısından sonra, IŞİD savaşçıları olsun, silahlar veya üstler olsun, saldırının hedef üzerindeki etkisini etraflıca inceleyen detaylı bir savaş hasar değerlendirmesi yaparız. Bu değerlendirme aynı zamanda herhangi bir sivil kayıp olup olmadığına veya sivil altyapıya zarar gelip gelmediğini titizlikle inceler."

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU