Japonya Merkez Bankası’ndan esnaf için 279 milyar dolarlık yeni paket

Yeni açıklanan KOBİ paketi ile birlikte Japonya Merkez Bankası’nın bugüne kadar sunduğu teşviklerin toplamı 75 trilyon yene, yani 700 milyar dolara ulaştı

Fotoğraf: Reuters

Japonya’da 16 binden fazla insana bulaşan 770’ten fazla kişinin de yaşamına mâl olan koronavirüsle mücadelede daha önce 4 trilyon yenlik (36,7 milyar dolar) teşvik paketi açıklayan Merkez Bankası, yeni bir desteği onayladı. 

Cuma günü acil bir toplantı yapan Japonya Merkez Bankası (BoJ), küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyecek 30 trilyon yen (279 milyar dolar) borç verme programını duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart 2021’e kadar devam edecek program, şirketlere direkt nakit ödemesi şeklinde olmayacak. Para, ticareti bankalar ve finansal kuruluşlar aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaşacak. 

İflasların ve işten çıkarmaların önüne geçmek, resesyonu durdurmak amacıyla alınan karar sonrası Japon Yeni, dolar karşısında güçlendi. 

Söz konusu karar, BoJ’un daha önce açıkladığı borç verme programı, şirket tahvilleri ve varlık alımı kararları ile birleşince toplam teşvik 75 trilyon yene ulaşıyor. Hükümetin, pandemiyle mücadele için açıkladığı rekor paket ise 117 trilyon yendi. 

"BoJ, artık Japonya'nın mega bankalarından biri"

Eski bir BoJ çalışanı olan ekonomist Masamichi Adachi, Bloomberg’e yaptığı açıklamda Japon Merkez Bankası’nın bu kararının “agresif duruşunun” bir işareti olduğunu söyledi. 

UBS’in baş ekonomisti Adachi, “Kesinlikle ‘çok az, çok geç’ damgasından uzak durmak istiyorlar. Çünkü 2008 krizinde de alınan bu tavır, Yen’in dolar karşısında güçlenmesini sağlamıştı” ifadelerini kullandı. 

Manulife Varlık Yönetimi Kredi Araştırmaları Direktörü Shunsuke Oshida ise BoJ’un destek programlarının ekonomide bir etki yaratmak için yeterli olduğunu savundu. 

Japonya Merkez Bankası’nın destek paketini, ülkenin en büyük üç bankası arasındaki Mizuho ile kıyaslayan Oshida, “Mizuho’nun toplam verdiği 85 trilyon yenlik kredi ile BoJ’un 75 trilyon yenlik programı kıyaslandığında Japonya’nın yeni bir mega bankası olduğu söylenebilir” dedi. 

Programın pozitif etkileri kadar negatif sonuçları da olabileceğini söyleyen  S&P Global Ratings Uzman Direktörü  Ryoji Yoshizawa, “Eğer rölantide kalarak kurtulma ümidi oldukça az olan şirketlere yardım ederseniz, bu şirketlerin varlığı, rekabet için canla başla mücadele eden küçük firmaları küçümsemekten oluşabilir” ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU