Çin yönetimi 2020 için bir büyüme hedefi belirlemeyeceklerini açıkladı

Koronavirüs salgınının etkisinin zayıflamasının ardından normalleşme sürecine giren Çin, yıl içerisinde tahmin edilmesi güç bazı faktörlerle karşı karşıya olacakları gerekçesiyle bir büyüm hedefi belirlemedi

İki ay gecikmeli başlayan yıllık meclis toplantısında Devlet Başkanı Şi Cinping de konuştu/ Fotoğraf: AP

Çin'de koronavirüs salgını nedeniyle iki ay gecikmeyle düzenlenen yıllık meclis toplantısı dün gerçekleşti. 

Toplantıda konuşan Başbakan Li Kıçiang, ülke yönetiminin nadiren aldığı bir kararı açıkladı ve 2020 için büyüme hedefi belirlenmeyeceğini duyurdu. 

“Bu yıl için spesifik bir büyüme hedefi belirlemediğimizi söylemek isterim” diyen Li, buna gerekçe olarak, ülkesinin yıl içerisinde tahmin edilmesi güç bazı faktörlerle karşı karşıya olacağını gösterdi. 

Geçen sene yüzde 6,1 büyüyen Çin’in yıl başında açıkladığı hedef yüzde 6 ila 6,5’ti. İlk çeyrekte yüzde 6,8 küçülen ülkede en önemli sorunlardan biri işsizliğin tarihi yüksek seviyelere çıkmış olması. 

İşsizlik hedefi yüzde 6

Bu konuyla ilgili de bir açıklama yapan Li, insanların işlerinin öncelikleri olacağını ve Pekin yönetiminin yüzde 6 işsizlik hedefine odaklanacağını belirtti. 

Geçen yıl yüzde 5,5 işsizlik  ve 11 milyon yeni iş imkanı hedeflenen ülkede 2020 için son istihdam hedefi 9 milyon. 

Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde 4 bin 600 kişinin yaşamına mâl oldu. Küresel boyutta ise virüs bulaşan sayısı 5 milyonu, ölü sayısı 330 bini geçti. 

Çin’de ocak ve şubatta çok yoğun rastlanan virüs vakaları marttan itibaren azalmaya başladı. Bu nedenle ülke, nisandan itibaren ekonomisini açmaya ve kademeli normalleşmeye döndü. 

Uluslararası Para Fonu, Çin'de de bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 1,2'ye düşürürken, 2021 için yüzde 5,8'den 9,2'ye yükseltti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU