Ekonomik darboğazdaki Hindistan, uzay endüstrisini özel sektöre açıyor

Ülkede uzay faaliyetleri bugüne kadar devlet tekelinde gerçekleştirildi

Hindistan, koronavirüs pandemisinin en çok etkilediği ülkeler arasında yer alıyor (AFP)

Hindistan, koronavirüsün yarattığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle uzay endüstrisini özel şirketlere açma kararı aldı. The Register'ın haberinde uzay endüstrisiyle birlikte farklı alanlarda da benzer uygulamaların gerçekleştirilmesi yönünde karar alındığı aktarıldı. 

Mars’ın yörüngesine yerleştirilen uydunun 5 yıldan fazla bir süredir Kızıl Gezegen’in etrafında dönmesiyle birlikte Hindistan'ın uzay programını hayli geliştirdiği ve bugüne kadar gerçekleştirilen başarılar arasında GPS’in alternatifi Hindistan Bölgesel Navigasyon Uydu Sistemi'nin de yer aldığı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bugüne kadar Hindistan’daki tüm uzay faaliyetleri hükümet tarafından yürütülüyordu.

Koronavirüs pandemisi sonrası ekonomiyi yeniden canlandırma amacıyla uygulanacak program kapsamında pazar günü uzay endüstrisinin de özel sektöre açılacağı açıklandı. 

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, yeni ekonomik plana yönelik yaptığı açıklamada, “Hint özel sektörü Hindistan’ın uzay yolculuğuna eşlik edecek” dedi. 

Sithraman, ülkenin özel şirketlere de “uydu, uzaya roket fırlatma ve uzay temelli hizmetler” açısından faaliyet alanı açacağını belirtti. 

Bakan ayrıca, özel sektörün Hindistan Uzay Ajansı’nın tesislerini kullanabileceğine de ifade etti.

 

 

Öte yandan Hindistan’ın iki fırlatma alanının 8 ve 13 derece kuzey enlemlerinde yer aldığı ve ekvatora yakın alanlardan yapılan fırlatma faaliyetlerinin Dünya’nın dönüş hızının artması nedeniyle “sapma” etkisi yarattığı belirtildi. Dolayısıyla ekvatora yakın bölgelerden yapılacak fırlatma faaliyetlerinin maliyetleri artıracağı ifade edildi. 

Hindistan’ın yeni politikasının küresel uzay endüstrisinin de ilgisini çekebileceği aktarıldı. 

Hafta sonu alınan diğer tedbirler arasında tıbbi ve enerji uygulamaları için nükleer teknoloji girişimlerinin geliştirilmesi, havacılığın özel sektöre açılması ve ticari bir havacılık bakım endüstrisinin oluşturulması, devletin kömür madenciliği tekeline son verilmesi de yer alıyor. 

 

Independent Türkçe, The Register

DAHA FAZLA HABER OKU