Venezuela'daki darbe girişiminde yakalanan yeşil berelilerin yakınları: Oğullarımıza ABD'nin operasyonu desteklediği söylendi

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmek isterken yaklanan iki ABD'li eski yeşil berelinin yakınları ABD basınına konuştu

Venezuela'da 90'dan fazla kişi başarısız darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alındı (Reuters)

Latin Amerika ülkesi Venezuela’da Nicolas Maduro hükümetine karşı yapılan silahlı baskında gözaltına alınan ABD’li iki eski yeşil bereli askerin aileleri ve dostları Amerikan basınına konuştu.

Venezuela hükümeti iki hafta önce Venezuela Devlet Başkanı Maduro’yu devirmek için yapılan başarısız saldırı girişiminde, 8 saldırganın öldürüldüğünü, aralarında ABD’li eski özel kuvvetler mensubu Luke Denman ve Airan Berry’nin de olduğu bazı saldırganları sağ yakaladıklarını duyurmuştu.

Komplonun sorumluluğunu Florida merkezli Silvercorp adlı özel güvenlik şirketinin yöneticisi, bir diğer eski yeşil bereli Jordan Goudreau üstlenmişti.

Goudreau saklanmadan önce ABD basınına verdiği demeçlerde, ilk aşamada Venezuelalı muhalefet lideri Juan Guaido’nun temsilcileriyle saldırı planında işbirliği yaptıklarını, bu ilişkinin daha sonra bozulmasına rağmen kendisinin operasyona devam etme kararı aldığını söylemişti. Guaido, ABD ve 50’den fazla ülke tarafından Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanınıyor.

Guaido, Maduro’yu devirme girişimiyle ilişkisi olmadığını iddia etse de geçen hafta istifa eden iki eski danışmanı, Guaido’nun Maduro’nun tutuklanması görevi için ABD’li güvenlik şirketi Silvercorp’la anlaşma yaptığını kabul etmişti.

NBC’ye konuşan yakınları gözaltındaki iki ABD’li eski yeşil bereli Denman ve Berry’nin ABD yönetiminin baskını desteklediğine inandırıldıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Denman'ın yakın arkadaşı Danie Dochen "Varabildiğim tek sonuç onun kasıtlı olarak aldatıldığı. Goudreau eski silah arkadaşını egosu uğruna bir intihar görevine gönderdi" dedi.

Denman'ın başarısız operasyondan önce kendisine "ABD hükümetince onaylanmış" bir çabanın parçası olduğunu söylediğini açıklayan Dochen "Gerçekten bildiğim tek şey bu" ifadelerini kullandı.

Berry'nin eşi Melanie Berry de NBC News'a yaptığı açıklamada eşinin operasyonu ABD'nin desteklediğine inandırıldığını savunarak "Kurallara uygun kanallar vasıtasıyla olmayan bir iş yapacak tipte biri değildi" dedi.

"İyi bir amaç için"

Yakınlarıy iki eski yeşil berelinin görevden heyecanlı ve inançlı şekilde bahsettiğini de anlattı.

Melanie Berry eşinin ocak ayında Goudreau'nun şirketinin teklifini kabul ettiğini ve işinin içeriği hakkında bilgi vermediğini belirterek "O, Jordan'a güvenmişti. Bir şey söyleyemeyeceğini ama iyi bir amaç için gittiğini söyledi" dedi.

Denman'nın kız arkadaşı Tatianna Saito da "İşinin nerede olduğunu ya da içeriğini bilmiyordum. Ama bunun harika bir fırsat olduğunu düşünüyor gibi görünüyordu" dedi.

Luke Denman'ın babası Frank Denman da oğlunun telefonda kendisine göreve gideceğini açıklarken "hayatında yapacağı en anlamlı şey" dediğini söyledi.

Oğlunun para kazanma peşindeki bir asker olduğunu yazan bazı haberleri okumakta zorlandığını söyleyen baba Denman "Onun inandığı şey bu operasyonun alandakinden çok daha farklı olması gerektiğiydi" dedi.

Oğlunun "sadece doğru olan şeyi yaptığını düşündüğünü" söyleyen baba Denman "Herkes Venezula halkının çektiği acıları biliyor. Yeşil Bereliler'in mottosu da ezilenleri kurtarmak" ifadelerini kullandı.

ABD Maduro'nun başına ödül koymuştu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin operasyonda "doğrudan rol almadığını" açıklamış, ABD Başkanı Donald Trump da geçen cuma hükümetinin olayla ilişkisi olmadığını söylemişti.

Mayıs başındaki baskından önceyse mart ayında ABD Adalet Bakanlığı, Maduro ve bazı eski Venezuelalı yetkilileri ABD'ye kokain sokma planının parçası olarak narkoterörizmle suçlamıştı. Trump yönetimi Maduro'nun tutuklanmasına yönelik bilgi verene 15 milyon dolar ödül vereceğini duyurmuştu.

Başarısız baskında gözaltına alınan eski yeşil berelilerden Luke Denman, Venezuela televizyonunda yayımlanan sorgu videosunda Karakas'taki havalimanının kontrolünü ele geçirip, Maduro'yu uçakla ABD'ye kaçırmayı kabul ettiğini söylemişti.

Denman "Venezuelalıların ülkelerinin kontrolünü geri almalarına yardım ediyorum" demişti.
 

Indepnedent Türkçe, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU