İspanya’da son 2 aydan bu yana en düşük can kaybı sayısı açıklandı

Ülkede 539 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle birlikte toplam vaka sayısı 230 bin 698’e yükseldi

Fotoğraf: AP

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülkelerden İspanya'da vaka ve can kayıplarına ilişkin veriler paylaşıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, salgından dolayı son 24 saatte 102 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı sayısı 27 bin 563'e çıktı.

Ülkede, dün 138 olarak açıklanan günlük ölüm sayısı bugün 102'e düştü. Bu, günlük ölümlerde 16 Mart'tan bu yana açıklanan en düşük sayı olarak dikkati çekti.

Diğer yandan, yapılan testler sonucunda 539 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle toplam vaka sayısının 230 bin 698 olduğu kaydedildi.

Ülke genelinde toplam 1 milyon 919 bin 411 kişiye test yapıldığı açıklanırken, iyileşenlerin sayısının da 146 bin 446’ya yükseldiği ifade edildi.

Bu arada İspanya'daki genel istatistiklere bakıldığında Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin yüzde 95'inin 60 yaş üstü olduğu görüldü.

Madrid ve Barselona'da restoranların terasları gelecek hafta da açılmayacak

Sağlık Bakanlığı ayrıca Kovid-19'un ekonomik ve sosyal etkilerini hafifletmek için hükümet tarafından belirlenen kademeli normalleşme süreci kapsamında 18 Mayıs'ta ikinci aşamaya geçecek bölgeleri belirledi.

İspanya'nın yüzde 51'i 11 Mayıs'ta ikinci aşama olan 1. seviyeye geçerken, 18 Mayıs'ta bu oranın yüzde 70'e çıkarılacağı açıklandı.

Kovid-19 salgınının en yoğun görüldüğü Madrid ve Barselona kentleri ile Castilla y Leon özerk bölgesinin yarısı ilk aşama olan 0 seviyesinde kalmaya devam edecek. 

İlk aşamada kalan kentlerde, küçük işletmelerin ön rezervasyonsuz da müşteri kabul etmesi gibi bazı uygulamalar gevşetilirken, restoran ve barların teraslarının kapalı tutulmaya devam edileceği bildirildi.

Barselona Belediyesi, ikinci aşamaya geçilmemesine rağmen gelecek çarşamba gününden itibaren plajların yürüyüş yapmak amacıyla açılacağını duyurdu.

Ülkenin turistik bölgelerinden Kanarya ve Balear adalarındaki özerk yönetimlerindeki 4 adada (La Gomera, Formentera, El Hierro, La Graciosa) ise üçüncü aşamaya (2. seviye) geçilmesine karar verildi.

Bu adalarda, açık alanda sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklere veya düğünlere kısıtlı katılımla izin verilecek.

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, 4 aşamadan oluşan kademeli normalleşme sürecinin haziran sonunda tüm ülkede tamamlanmış olmasını planlıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU