Hürriyet yazarı Bayer’den Dilipak’a 'kenevir' teşekkürü

Yalçın Bayer: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyimi ile ‘zihniyet devrimi’ gerekiyor ama manivelayı hâlâ harekete geçiremedik

Fotoğraflar: Twitter

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, kenevirin önemine dikkati çektiği bugünkü köşe yazısında paralel görüşte olduğu Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’a teşekkür etti.

Bayer, tarımın Türkiye’deki önemine dikkat çekerken “COVID-19 ile birlikte dünya genelinde yaşanan iklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, açlık ve yoksulluk, gıda güvenliği ve olağanüstü sağlık problemleri gibi pek çok küresel sorunla karşı karşıya olacağımız döneme giriyoruz” dedi.

“Burada konumuz kenevir olmalı. Ne yazık ki, pek başarılı bir durumumuz yok” diyen Bayer, kenevir üzerinde yıllardır çalışan ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı Dr. Erdem Ulaş’a dünyadaki üretim konusunu sorduğunu aktardı.

“Kenevir lobileri çığ gibi büyüyor” diyen Ulaş’ın ifadeleri şöyle:

Dünya, Tarım 1.0’dan bugün Tarım 4.0’a geldi. Teknolojik tarım, dikine tarım, indoor tarım, seracılık, roboti tarım derken dünya yeni bir hal alıyor. 2020 yılı ile birlikte ‘mucize bitki’ kenevir, tarımın en önde gelen bitkisi olacaktır. Dünyada 255 bin hektar kenevir ekiliyor, tohum üretimi de 600 bin ton civarındadır. Kenevir lobileri çığ gibi büyüyor. Başta ABD olmak üzere, Kanada, Almanya, Avustralya, İsrail, Hollanda ve Fransa’da üretim sahaları süratle oluşturulup, her geçen gün üretim alanları aktarılıyor. ABD ekim alanlarını yüzde 150 arttırdı, biyodizel, biyokütle ile elektrik üretimi, biyopolimer, yemek ürünleri, CBD yağı, kenevir kozmetik ürünleri, kanvas-kenevir tekstil ürünleri üzerine yeni çalışmalar yapıyor. Tarım alanlarının yüzde 6’sına kenevir ekerek ülkenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak ve tüm taşıtların petrol giderlerini kenevirden biyodizel üretme yöntemiyle çözecek araştırmalar yapmaktadır.

Bayer, yazısının devamında uzun süredir kenevirle ilgili köşe yazıları kaleme alan Dilipak’a teşekkür etti:

Kenevirin faydalarını saymakla bitiremiyoruz. Almanların Romanya’da ürettiği kenevir tozundan sütlü ve yoğurtlu kahvaltı yaptığımızı söylersek ayıp olmaz değil mi? Biz niye kazanmayalım? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyimi ile ‘zihniyet devrimi’ gerekiyor ama manivelayı hâlâ harekete geçiremedik. Bugüne kadar yüzlerce sanayi şirketi kurulabilirdi. Tıbbi keneviri yazmaya devam edeceğiz. (Bu konuda Yalçın Koçak, Abdurrahman Dilipak ve İsmail Tokalak’ın emeklerinin çok olduğunu söylemeliyiz.)

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU