DEVA Partisi’nden TÜİK’in işsizlik verilerine itiraz: Koronavirüsün iş gücüne etkisi hesaplanmadı, iş bulma ümidini yitirenlerin sayısında artış oldu

TÜİK’in işsizlik verilerinin gerçek fotoğrafı yansıtmadığını savunan DEVA Partisi, işsizlik oranının açıklanandan çok olduğu görüşünde

Fotoğraf: Pixabay

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını gerçekçi bulmuyor.

TÜİK işsiz sayısını 4 milyon 228 bin, işsizlik oranını ise yüzde 13,6  olarak açıklamıştı.

Bu verilerin ocak-şubat-mart dönemini kapsadığını hatırlatan DEVA Partisi, sayıların mart ayının ikinci yarısında görülmeye başlanan Kovid-19 salgınının işgücü verileri üzerindeki etkisini tam olarak göstermediğini belirtti.

Partiden yapılan açıklamada, “İşsizlik ve diğer iş gücü göstergeleri ile ilgili gerçekçi resim, önümüzdeki ay ve özellikle temmuz ayında yayımlanacak istatistiklerde görülecektir. İşsiz sayısı ve işsizlik oranı, istihdam arttığı için değil, iş bulma ümidini yitiren vatandaşlarımız işgücü piyasasından çıktığı için azalmıştır” denildi.

İş gücüne katılım oranı düştü

Bu yılın şubat döneminde geçen yıla göre toplam istihdamın 602 bin azaldığının kaydedildiği açıklamada, “Bunun neticesinde istihdam oranı yüzde 43,1’e gerilemiştir. Bu yılın şubat döneminde, geçen yıla göre iş gücüne dahil olmayanların sayısı 2 milyon 120 bin artış göstermiştir. Buna bağlı olarak 2019 yılında ortalama yüzde 52,9 olan iş gücüne katılım oranı, 2020 Şubat döneminde yüzde 49,9’a gerilemiştir” ifadeleri kullanıldı.

Çalışmaya hazır olan ve mevsimlik işçileri mevcut işsiz sayısına ekleyerek hesaplanan “Geniş İşsizlik Oranı”nın düşmediğini, aksine 22,1’e yükseldiğini kaydeden DEVA Partisi, “Genç işsizlik oranı yüksek seviyesini korumaktadır. Daha da endişe verici olan ise ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranının 1,7 puan artarak yüzde 26,7’ye çıkmasıdır” açıklamasında bulundu.

İŞKUR ve Kariyer.Net verileri paylaşıldı

Açıklamada şunlar kaydedildi:

İŞKUR verilerine göre, geçen yılın nisan ayında 200 bin olan açık iş sayısı yüzde 74 azalarak bu yılın nisan ayında 52 bine düşmüştür. 

Geçen yılın nisan ayında 122 bin olan işe yerleştirme sayısı bu yılın nisan ayında 30 bine gerilemiştir. 

Kariyer.net’te yayımlanan toplam iş ilanları geçen yılın nisan ayında 60 bin 15 iken yüzde 44 düşüşle bu yıl 33 bin 441’e gerilemiştir. Yeni ilan sayısı da aynı dönemde yüzde 84 azalarak 19 binden 3 bin 96’ya düşmüştür. İnsanlarımızın ümidi kırıldıkça iş ilanlarına başvuruları da azalmaktadır.

Şubat ayında 10 milyon 756 bin olan Kariyer.net’e başvuru sayısının nisan ayında 4 milyon 400 bine düşmüş olması bunun önemli bir göstergesidir.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU