Afrika zürafaları yasa dışı ticaret yüzünden son 30 yılda yüzde 40 azaldı

Hiçbir denetleme olmadığı için zürafalardan elde edilen ürünlere ticari talep artıyor

Zürafaların “sessiz tükenişi” bugüne dek göz ardı edildi / Fotoğraf: Reuters 

Afrika Fil Koalisyonu üyeleri zürafaların kemikleri ve benekli derilerine olan uluslararası talebin artması nedeniyle acil önlem alınması çağrısında bulundu.

Son 30 yılda yüzde 40 azaldığı belirtilen zürafa popülasyonunun nesli tükenmekte olan hayvanların ticaretini denetleyen uluslararası CITES anlaşmasıyla özel koruma altına alınması isteniyor.  

Afrika’da zürafaların yasa dışı avlanma, doğal yaşam alanının kaybı ve insan müdahalesi sonucu nesli hızla tükenmekte. Dekor amaçlı kullanılan zürafa başları ve kemikleriyle hayvanların yüzülen derileri de bu neslin tükenmesine sebep olan etkenler arasında.

Fil ve gergedanlardan elde edilen ürünlerin satışı noktasında daha sıkı önlemler alınırken, zürafaların bu “sessiz tükenişi” bugüne dek göz ardı edildi.

Senegal’de koalisyon adına CITES etkinliklerini yürüten Abba Sonko, zürafaların yasa dışı ticaretinin ciddi bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonko konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Ülkelerimizdeki zürafaların korunmasına yardım etmek ve bu türün neslinin tükenmesini önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz. Zürafaların soyunun tükenmesi ne yazık ki Senegal’de bir realite haline gelmeye başladı.”

CITES’in zürafalara yönelik maddedeki yapacağı değişiklikle yetkililerin konuyu daha iyi takip etmesi hedefleniyor.

Mayıs’ta yapılacak CITES toplantısında yasada değişik yapılabilmesi için konseyin üçte ikisinin ikna edilmesi gerekiyor. Ancak öneriyi sunan grubun bunu ancak AB’nin desteğiyle yapabileceği düşünülüyor.   

Zürafa popülasyonu barındıran Kenya, Çad ve Nijer gibi ülkelerin de aralarında yer aldığı konsey üyeleri bundan ötürü önerilerine destek olması için AB’ye çağrıda bulundu.

Şimdiye dek AB’nin bu girişimi desteklemekte geri durmasının sebebiyse Afrikalı ülkelerin toplu halde bir çağrıda bulunmamış olmaları ve yasa dışı zürafa ticaretinin genelde hayvanın popülasyonunun az olduğu ülkelerde yaşanıyor olması.

Ancak Humane Society International’a (HSI) göre, zürafadan elde edilen ürünler denizaşırı ülkelerde piyasa sürülmeden önce geri kalmış ülkelerden gelişmiş ülkelere gönderiliyor.   

Araştırmalar, son 10 yılda 40 bin zürafa ürününün ABD’ye ihraç edildiğini ve İngiltere ile başka bazı Avrupa ülkelerinde de bu ticaretin yapıldığını ortaya çıkardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU