İdlib’de operasyon bitti, sevkiyat bitmedi... TSK'nın bölgedeki gücü 10 bini aştı

Barış Kalkanı Harekatı'nın ardından TSK, İdlib’deki konumlarını yeni takviyelerle güçlendirdi. İdlib sınırları içerisindeki Türk askeri sayısı 10 bini aşarken, bu güç de hava savunma füzeleri ile takviye edildi

TSK, İdlib'deki birliklerini yeni takviyelerle güçlendiriyor / Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 27 Şubat’ta başlayıp Rusya ile varılan anlaşmanın ardından 5 Mart tarihinde son bulan Barış Kalkanı operasyonundan sonra da İdlib’e yönelik sevkiyat son bulmadı.

Harekat süresince daha çok sınır hattına yapılan yığınağa karşın anlaşmanın ardından İdlib içerisinde bulunan noktalara da sevkiyat yapılarak buradaki araç ve asker sayısı artırıldı.

Belli aralıklarla yapılan bu sevkiyatlara ait görüntüler sosyal medyaya da düşüyor.

idlibkonvoy.jpg
TSK, İdlib'e çok sayıda askeri araç da gönderdi / Fotoğraf: AA

 

SOHR: TSK gücü 10 bin 400'e ulaştı

Kimi iddialara göre İdlib içerisindeki TSK gücünün 11 bin asker, 250 civarı tanktan oluştuğu iddia edilirken, Suriye sahasından haberler aktaran ve muhaliflere yakınlığıyla bilinen Suriye Gözlemevi (SOHR) bu konuda daha net bir rakamı gündemi getirdi.

SOHR, 8 Mayıs 2020 tarihli haberine göre TSK’nın 2 Şubat tarihinden günümüze kadar TSK’nın İdlib ve Halep bölgelerine geçirdiği askeri araç sayısı 6 bin 465’e ulaştı.

Geçirilen araçlar arasında tankların, personel taşıyıcılar, zırhlı araçların mobil kurşun geçirmez güvenlik kabinlerinin ve askeri radarların da olduğu belirtiliyor.

SOHR’a göre son takviyelerle birlikte TSK’nın İdlib ve Halep’teki asker sayısı da 10 bin 400’e ulaşmış durumda.

hawk.jpg
TSK'nın Hawk hava savunma sistemini de İdlib'e gönderdiği iddia edildi / Fotoğraf: AA

 

Hava savunma sistemleri gönderildi

Türkiye’nin silah sevkiyatı içerisinde en dikkat çekici olan ise İdlib içerisine Hawk orta menzilli hava savunma sistemi ile Atak allçak hava savunma sistemini göndermesi oldu.

İdlib merkezine yakın noktaya yerleştirildiği iddia edilen 40 kilometre menzilli Hawk hava savunma sisteminin İdlib hava sahasınının tamamını kapsadığı kaydedildi.

Hava savunma sistemlerinin olası bir gerginlikte Rusya’nın destek vermemesi halinde Suriye Hava Kuvvetleri’nin hava akınlarını sekteye uğratabileceği iddia edildi.

mithatışık.png
Mithat Işık / Fotoğraf: sde.com

 

Işık: İdlib’e ciddi güç yığdık

Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emekli Albay Mithat Işık, TSK’nın İdlib’e yeni konvoylar gönderdiğini doğrulayarak, "Gerçekten de oraya ciddi bir güç yığdık. Neredeyse her gün oraya askeri araçların ve kamyonların gittiğini görüyoruz" dedi.

Işık neredeyse periyodik hale gelen bu konvoyların bir kısmının lojistik, bir kısmının da orada mevcut olan birliklerle Gaziantep, Hatay’da konuşlu olan birliklerin rotasyonu amacıyla da İdlib'e giriş çıkış yapıyor olabileceğine dikkat çekti.

Işık, buna karşın İdlibi’i de içinde kapsayan ve Fırat’n batısı olarak adlandırılacak bölgedeki asker sayısının SOHR’un da iddia ettiği gibi 10 binin üzerinde olduğunu söylemenin yanlış olmadığını kaydetti.

Işık, Fırat’ın doğusundaki güçlerle birlikte Türkiye’nin Suriye içerisinde 12-13 binlik bir gücünün olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İdlib’e yığınağın üç nedeni var. Biri rejime ikisi radikallere karşı”

Işık, İdlib’e yapılan yığınağın ve buradaki Türk askeri gücünü arttırmanın üç amacı olduğunu söyleyerek bunları şöyle sıraladı:

- Rejim güçlerinin olası müdahalesini engelleyerek yeni bir göç dalgasını önlemek.

- Radikal unsurlar üzerinde askeri baskıyı artırarak  hem aralarındaki bağlantıyı azaltmak hem de onlardan kopuşları hızlandırmak

- Radikal unsurların durumunda bir değişiklik olmaz ise bunlara karşı da operasyon yapmak

t.90.jpg
Rusya, Suriye'ye daha önce T-90 tankları sevketmişti / Fotoğraf: star.com

 

Rusya’dan tank, İran’dan Suriye’ye savaşçı takviyesi iddiaları

Bu arada kimi Suriyeli kaynakların Rusya’nın Suriye’ye 150 yeni tank ve zırhlı araçlar gönderdiği iddiası ise netleştirilemedi.

Independent Türkçe’nin görüşünü aldığı ancak adının açıklanmasını istemeyen bir Suriyeli gazeteci, Suriyeli askeri kaynakların bu iddiayı ne doğruladığını ne de yalanladığını kaydederek ancak varsa bile en azından İdlib civarında olan askeri birliklere ulaşan yeni bir sevkiyatın olmadığını belirtti.

Aynı kaynak İran’ın Rusya ile vardığı mutabakat kapsamında Lazkiye Hmeymim üssüne silah ve ekipman ile Humus’ta bulunan Tedmur ile Deyrezor’a Irak üzerinden Şii savaşçı takviyesi yaptığının net olduğunu ancak mahiyetinin bilinmediğini söyledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU