TSK, İdlib'e uçaklara karşı Hawk füzesi mi gönderdi?

Sosyal medyada yer alan görüntülere göre TSK'nın İdlib'e uçaklara karşı etkili olan orta menzilli Hawk hava savunma füze sistemini gönderdiği iddia edildi

İdlib'de Türk gözlem noktalarının güvenliğini sağlamak için başlatılan "Bahar Kalkanı Operasyonu" Rusya ile varılan ateşkes anlaşması ile durdurulmuştu.

Ateşkese karşın Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib'de bulunan güçlerinin güvenliği için yeni ekipman takviyesi yapmayı sürdürüyor. 

27 Mart 2020 günü İdlib'e gönderilen takviye içerisinde TSK'nın elindeki en etkili hava savunma sistemi olan orta menzilli Hawk Hava Savunma Sistemi'nin de olduğu iddia edildi.

Uçaksavar sistemleri gönderildi

Çekilen görüntülerde Arapça konuşan bir kişinin "İşte bu araçlar uçaksavar olarak Suriye’ye geldi. Uçaksavar sistemleri. Bilgisayar kontrollü bir sistem. Üstünü kapatmışlar, şimdiye kadar gördüğüm en uzun uçaksavar konvoyu" dediği görülüyor."

Yabancı kaynaklarca servis edilen görüntüleri Twitter hesabından İngilizce olarak paylaşan SETA Vakfı Güvenlik Departmanı yazarlarından Ömer Özkızılcık, paylaşımında konvoyun öncekilerden farklı olduğunu ve HAWK hava savunma sistemlerini içeriyor gibi göründüğünü belirterek, "Türkiye'nin sahip olduğu en gelişmiş çalıştırılabilir hava savunma sistemleri" dedi.

 

Bir ünite gönderildi

Independent Türkçe'nin ulaştığı bir savunma yetkilisi de İdlib'e bir ünite İ-Hawk füze sistemi gönderildiğini doğruladı.

Yetkili Türkiye'nin elinde toplam 8 atış ünitesinin olduğunu bunun da dört batarya ettiğini belirttti.

Yetkili, her atiış ünitesinde üç lançerin olduğunu ve her lançerde 3 MİM-23B füzesinin bulunduğunu söyledi.

hawk.jpg
Hawk füzesinden bir ünite Libya'ya da gönderilmişti / Fotoğraf. Trmilitary News

 

Uçaklara karşı etkin savunma sağlayacak

Bahar Kalkanı sırasında Suriye uçaklarının hava saldırısı sonucu 36 Türk askeri şehit olmuştu.

Bu saldırının ardından sınır hattına sevkedilen Hawk füzelerinin daha etkili koruma yapması amacıyla İdlib içerisinde konumlandırıldığı düşünülüyor.

Hava saldırılarına karşın TSK, İdlib'e omuzdan atılan ve bir kısmı muhaliflerce kullanılan Stinger füzeleri de göndermişti.

Ancak alçak menzilli olan bu füzeler helikopterlere karşı etkiliyken daha yüksekten uçan uçaklara karşı çok etkili olmamıştı.

Libya'ya da gönderilmişti

TSK, geçen ocak ayında da Libya'nın başkenti Trablus'taki Mitiga Hava Üssü'nün korunması amacıyla Korkut, Atılgan sistemlerinin yanı sıra bir ünite de Hawk füze sistemini göndermiş, buna dair görüntüler sosyal medyada yayınlanmıştı.

Alçaktan uçan hedeflere karşı etkililer

ABD yapımı Hawk füzeleri orta menzilli hava savunma sistemleri arasında gösterilse de ağırlıklı olarak alçak irtifalara karşı etkili bir hava savunma sistemi olarak biliniyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke tarafından kullanılan Hawk füzesinin azami menzilinin 35 km., azami irtifasının ise 18. km. olduğu belirtildi.

Suriye Ordusu'na yakın hesaplarda İdlib'e yeni takviyeler gönderildiğini iddia ediyor / Fotoğraf:Twitter@AndrewBritani

 

İdlib'e Suriye Ordusu'nun da sevkiyatı sürüyor

Bu arada sosyal medyada Suriye Ordusu'na yakın hesaplarca paylaşılan görüntülerde İdlib'e yönelik yeni asker, tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldığı görülüyor.

Suriye Ordusu son çatışmalarda gerek tanksavar atışları gerekse TSK'nı SİHA saldırıları nedeniyle ciddi miktarda tank ve zırhlı araç kaybetmişti.

isr rus2.jpg
Tu-214R uçağı / Fotoğraf: Kokpit.com

 

Rusya, en etkili casus uçağını SİHA'lara karşı mı gönderdi?

Bu arada Rusya tarafından Suriye'ye gönderilip Lazkiye'de bulunan Hmeymim Hava Üssü'nde konuşlandırılan Tu-214R casus uçağının SİHA'larla yer kontrol birimleri arasındaki bağlantıyı kesme özelliğine sahip olduğu iddia ediliyor.

Rusya'nın elindeki en etkili casus uçak olarak bilinen sistemin geldiği gün ateşkes sağlanmıştı.

SİHA'ların Suriye Ordusu'na verdirdiği kayıplar düşünülünce Rusya'nın bu uçağı SİHA saldırılarının etkisini azaltmak için göndermiş olabileceği iddiasına ne oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU