Suriyeli milletvekili sordu: Türkiye Suriyelilere neden vatandaşlık veriyor?

Suriyeli milletvekili Nabil Saleh, mültecilere Türk vatandaşlığı verilmesinin güvenli bölge konusu ile bağlantılı olduğunu iddia etti

Fotoğraf: Suriye Halk Meclisi

Nabil Saleh, Suriye Ulusal Halk Meclisi Konseyi'ne, Türkiye'deki Suriyelilerin vatandaşlık alması konusunu ve bunun arkasında yatan niyetleri tartışmak için önerge sunduğunu açıkladı.

Facebook hesabında açıklama yapan Saleh, “Cumhurbaşkanı Beşar Esad son konuşmasında Türkiye’nin Suriye’deki savaş başladığından beri güvenli bölge kurma niyetine işaret etmişti” yazdı.

 

 
 
Türkiye’nin 80 bin Suriyeliye vatandaşlık verdiğini söyleyen Saleh, “Bu ailelerin çoğu Osmanlı kalıntıları” ifadesini kullandı. 
 
Suriyeli milletvekili, Türkiye’nin vatandaşlık verdiği Suriyelileri güvenli bölgeye yerleştirerek, buradaki olası bir uluslararası referandumda söz sahibi olmayı amaçladığını iddia etti.

Saleh, konunun Ulusal Güvenlik Komisyonu’nda acil bir şekilde tartışmaya açılması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye’nin iradesine hizmet eden ve kendilerine vatandaşlık verilen Suriyeli mültecilerle ilgili ihtiyati tedbirler alınmalı” dedi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz ocak ayında yaptığı açıklamada Suriye’deki savaşın başladığı dönemden beri 76 bin 433 Suriyeliye vatandaşlık verildiğini duyurmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soylu, "Suriye’den bize gelenlerin yüzde 62’si Misak-ı Milli sınırları içerisinde. Çanakkale’de birlikte mücadele ettik. Bu işin reçetesi Müslümanlık ve kardeşlik. Suriyelilerin içerisinde bulunduğu mesele sadece onların meselesi değil; Suriyelilerin güvenlik ve can meselesi, Türkiye’nin de güvenlik ve bütünlük meselesi” ifadelerini kullanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU