Moldova Teknik Direktörü Fırat, liglerin 12 Haziran'da başlamasını değerlendirdi: Türkiye'de karar, yayıncı kuruluşun baskısıyla alındı

Moldova A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Engin Fırat, koronavirüs salgını sonrasında Türk futbolundaki altyapı sıkıntısı ve oyunculara ödenen astronomik rakamlara değinerek, "Türk futbolu adına daha mantıklı adımlar atılabilir" dedi

Engin Fırat / Fotoğraf: AA

Türkiye’de liglerin 12 Haziran’da yeniden başlayacak olmasıyla ilgili Moldova A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Engin Fırat, "Yayıncının baskısıyla alınmış bir karar. Tabii ki onlar da haklıdır. ‘Siz oynamayacaksanız, biz neden para verelim?’ diyorlar" açıklamasını yaptı.

Moldova A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Engin Fırat, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya futboluna etkisi, Türk futbolunun altyapı sorunu, futbolculara ödenen astronomik maaşlar ve 2021 yılına ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) konularında açıklamalarda bulundu.

Kovid-19'un Türkiye ve dünya futboluna etkilerini değerlendirerek sözlerine başlayan Fırat, "Tam sonuçları birkaç ay sonra göreceğiz. Bunun sportif, ekonomik ve de siyasi durumu var. Fransa veya Hollanda iptal edebiliyor ama neye göre iptal ediyor. Yarın bir gün kulüpler çıkıp da devlete dava açarsa hiç şaşırmam. Birçok kulübün bundan dolayı ciddi finans kayıpları olacak. Tescil edildiği için de diyelim Avrupa kupalarına giden takımlar aynı puanda gol averajına göre biri gidebiliyor. Küme düşen zaten ondan sonraki senelerde lige nasıl çakabilecek, bu var. Sportif olarak birçok soru işareti var. Çözümü de zor olacak" değerlendirmesini yaptı.  

Salgının futbolu ekonomik ve sportif olarak çok zor bir sürece getirdiğini, kaydeden Fırat, şunları söyledi: 

Birçok sponsor şirket sponsorluktan vazgeçecek. Büyük kulüpler bundan etkilenmez belki ama orta sıralardakiler çok ciddi sıkıntılar yaşayacak. Bundan dolayı da kulüplerin bütçeleri düşecek. Özellikle son iki senede ortaya çıkan anormal rakamlar da ortadan kalkacak.

Sportif olarak da örnek vereyim; milli takımlarda da çok büyük sıkıntılar var. Çünkü mesela UEFA için ilk hedef ligleri bitirmek olacak. Şampiyonlar Ligi’nin oynanması lazım, en büyük para orada.

Televizyon yayın haklarını UEFA satmış, onlar da baskı oluşturuyor. Bu ligleri bitirip gelecek sene de Şampiyonlar Ligi’ni en kısa sürede başlatmak gibi bir hedefleri var.

Bize son gelen bilgilere göre örneğin Avrupa Ligi için; oynanacak ama normal şartlarda ayda iki maç oluyordu, bunu üç maça çıkarmaya çalışacaklar.

 

AW012024_01.jpg
Engin Fırat / Fotoğraf: İHA


"Türk futbolu adına daha mantıklı adımlar atılabilir"

Transferde astronomik rakamların bundan sonraki süreçte kolay kolay görünmeyeceğine dikkat çeken deneyimli çalıştırıcı, "Bu dünya futbolu için geçerli. Türkiye için de aynısı geçerli. UEFA’dan gelen baskıdan dolayı federasyon limitler getirmişti. Bence bu limitler yine düşecek. Türkiye’de birçok oyuncu dünya piyasası ortalamasına göre çok fazla para alıyordu. Belki Türk futbolu adına daha mantıklı adımlar atamak için iyi bir sonuç elde edebiliriz" diye konuştu.

"Yayıncının baskısıyla alınmış bir karar"

Türkiye Futbol Federasyonu’nun ligleri 12 Haziran’da tekrar başlatma yönünde verdiği karar hakkında da görüşlerini aktaran Engin Fırat, şöyle konuştu: 
 

Bu kararın perde arkasında başka bir şey konuşmaya gerek yok. Yayıncının baskısıyla alınmış bir karar. Tabii ki onlar da haklıdır. Onlar da, 'Siz oynamayacaksanız, biz neden para verelim?' diyorlar. Bundan dolayı bir adım atılması gerekiyordu. Sadece Türkiye için değil birçok ülkede böyle baskılar vardı. Ondan dolayı adımlar atılıyor. Bazı kulüpler de hem para istiyor, hem de oynamak istemiyor. O da olmaz. Onun için bir orta çözüm lazımdı. Oyuncuların, hocaların korkularını da anlayabiliyorum. Orta çözüm de görülmüyor, bir şeylerin yapılması lazım. 

 

Futbol-1 AA.jpg
Fotoğraf: AA


"Oyunculardan tam performans beklemek vicdansızlık olur"

Liglerin yeniden başladığı takdirde futbolculardan tam performans beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Fırat, "Gerçekçi olalım çok zor. Sonuçta bunlar robot değil, insanlardan bahsediyoruz. Yüzde yüz konsantre olmaları çok zor. Ona inanmıyorum. Oyuncu kendine de; ‘Bir şey olabilir mi’ diye soracak. Bizlerin yaşadığı süreçleri onlar da yaşadı. Bunlar sahaya çıkıp aşılacak şeyler değil. Diğer taraftan da örmek vereyim; Beyaz Rusya’da ligler hiç durmadı. Onlar normal devam ettiler. Karantina olmadığı için kıran kırana maçlar oldu. Oyuncular etkilenmedi. Tribünlerde insanlar maskesiz hep yan yanaydı. Ne doğru, ne yanlış, bunu biz de bilemiyoruz. Ama bu süreci yaşayan oyunculardan tam performans beklemek vicdansızlık olur" açıklamasını yaptı.

"Türk futbolunda alt yapı göstermelik oluyor"

"Türk futbolunda para olduğu sürece adım atılmayacak" diyerek Türkiye’de alt yapıya gereken önemin verilmediği ileri süren 49 yaşındaki çalıştırıcı, şöyle konuştu: 

Türk futbolunu bildiğimden beri alt yapı göstermelik oluyor. Sistematik çalışmalar, yatırımlar alt yapıda hiç olmadı. Sadece bir Altınordu örneği var. Onlar da Türk futboluna önemli isimler kazandırdılar. Ama genel anlamda İstanbul takımları dahil olmak üzere böyle bir şey görmedim. Bundan sonra olur mu, bilmiyorum. İyimser olarak bakıp inşallah olur diyorum. Bu Türk futbolunun gelecek için tek çözümü olacak.

 

A Milli Takım-AA.jpg
Fotoğraf: AA


"Avrupa Şampiyonası’nın ertelenmesi Türkiye için avantaj"

Kovid-19 salgını sürecinde UEFA'nın milli takımlara çok fazla önem vermediğini ancak bütün milli takımların bu durumdan etkileceğini kaydeden Fırat, 2021 yılına ertelenen EURO 2020  hakkında ise şunları kaydetti:
 

Hazırlık maçı yapamayacağız, direkt Milletler Ligi’ne gireceğiz. Resmi maç olmasına rağmen bunu birçok ülke hazırlık maçı olarak değerlendirecek. İster istemez kalite düşecek.

Gelecek sene de 2022 Dünya Kupası Elemeleri başlayacak, sonra yine Avrupa Şampiyonası. Program çok sıkışacak, Türk futbolu için bu olay bir avantaj oldu. Cenk’in olmaması çok önemli bir dezavantajdı Avrupa Şampiyonası’nda. Yusuf da dönünce bir alternatif daha olacak.

Türkiye Milli Takımı’nın en önemli sorununa ofansif olarak bakarsak bu şampiyonanın ertelenmesi bir avantaj gibi görünüyor. Birçok oyuncunun genç olduğunu da göz önüne alırsak 1 sene daha tecrübe kazanıp turnuvaya gidecekler.


2002'de Fenerbahçe'de Werner Lorant'ın yardımcı antrenörlüğünü yapan Engin Fırat, daha sonra Almanya'da Ahlen ve Güney Kore'de Incheon United'da çalıştı.

2005'te yeniden Türkiye'de Sivasspor ve Kayseri Erciyesspor'da görev alan Fırat, daha sonra Saipa ve İran Milli Takımlarında çalışmasının ardından ilk teknik direktörlük deneyimini de ülkenin Sepahan takımında yaptı. 

Sepahan'ın ardından Gotaresh ve Saipa takımlarında teknik direktörlüğe getirilen Fırat, 28 Ekim 2019'dan beri Moldova A Milli Takımı'nın teknik direktörü olarak çalışıyor.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU