The Walking Dead’in gelmiş geçmiş en kötü karakteri 10 yıldır değişmedi

The Walking Dead geçen 10 yıl boyunca çok sayıda kötü adama yer verdi ama en gerçekçi kötünün hala Shane Walsh olduğu söylenebilir

The Walking Dead’in kıyametzedelerine hayatı zindan eden kötülerin listesi epey akılda kalıcı ama Shane Walsh hala aralarındaki en kötüsü.

Robert Kirkman’ın kıyamet sonrası konulu çizgi romanına dayalı AMC dizisinde karakteri Jon Bernthal canlandırmıştı. Bernthal dizinin ilk iki sezonunda başrollerden birinde yer almıştı. Screen Rant'ta göre The Walking Dead şu an 10. sezonunu doldurmak üzere olsa da Bernthal’ın karakteri dizinin uzun tarihindeki en akılda kalıcı karakterlerden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kıyametten önce Shane, King County şerif biriminde Rick Grimes’ın ortağıydı. Aynı zamanda Rick’in uzun süredir en iyi arkadaşıydı, eşi Lori ve oğlu Carl’la da yakındı. Salgın başlangıcında Rick vurulmuş şekilde hastanede komadayken Shane ortağının ailesini kurtarmak için bir adım öne çıkmıştı.

Atlanta’nın kırsalında bir taş ocağının yanında hayatta kalanların sığınacağı, Lori ve Carl’ın da güvende olacağı bir kamp yeri oluşturmuş ve eski dostunun öldüğünden kesinlikle emin olarak Lori’yle bir ilişkiye başlamıştı. Rick’in geri dönüşüyle Shane adım adım kötü adam rolüne bürünmüş ve kontrolü kaybetmeye başlamıştı.

Zombiler haricinde Shane, The Walking Dead’deki ilk gerçek kötü olmuştu. Ondan sonra daha çok sayıda kötü ortaya çıksa da Shane’i hasmane hale getiren dönüşüm onu dizide şimdiye kadarkilerin en iyisi yaptı. Anısı, son karşılaşmalarının üzerinden geçen zamana rağmen Rick’e adeta musallat oldu ve artık var olmamasına rağmen dizi ve dizinin asli baş karakteri üzerinde silinmez bir iz bıraktı. 

Shane kötüye dönüşen iyi adamın kusursuz örneği

shane - 1.jpg
Fotoğraflar: AMC

 

Shane, The Walking Dead’in kıyamet sonrası dünyasında insanlığını kaybeden ilk baş karakterdi. Başlangıçta karakter Lori ve Carl’ı kurtaran bir kahraman olarak resmediliyordu. Özellikle ortağının eşiyle romantik bir ilişkiye girmek olmak üzere kusurları olsa da bunu Rick’in öldüğünü düşünerek yapmıştı. Shane doğuştan liderdi, dolayısıyla Rick’in denkleme yeniden dahil olması egosuna bir darbe vurdu. Normal bir dünyada Shane uzaklaşabilir ve talihsizliğiyle başa çıkmak için başka yollar bulabilirdi ama durum artık farklıydı.

Rick’in geri dönmesini kabul etmek yerine Shane akıl sağlığını yitirmeye başladı. Rick lider rolüne yükselirken sesi ve fikirleri küçük kıyametzede grubu içinde giderek daha az duyulur hale geldi.

Lori ve Carl’la bir aile kurma şansını tamamen yitirmiş olması Shane’in cinnetini yalnızca hızlandırdı. Virüs dünyayı sarmadan önce de agresif bir mizacı olmuş olabilir ama yeni dünya hayatta kalması için öfkesini talep ettiğinde onu yumuşatmak için herhangi bir girişimde bulunmadı. Hershel’ın çiftliğinde kaldıkları süreçte hiddetli hareketleri ikinci sezon boyunca bu durumun altını çizdi.

Dizideki diğer kötülerin aksine izleyiciler Shane’in iyi bir adamdan tam anlamıyla bir düşmana dönüşümünü izleme fırsatı buldu.

Ahlaki eğilimleri sıkı şekilde kendine, Lori’ye ve Carl’a dönük olduğundan başkalarını yönlendirmekle ilgilenmedi. Süreklileşen anlaşmazlıklar ve kontrol kaybı Shane’i çok kez Rick’i öldürmeyi düşünmeye itti.

Daha iyi bir dünya yaratmak veya kurtarabileceği kadar insanı kurtarmayı umursamadı; Shane yalnızca Rick’in sahip olduğu şeyi istedi ve süreç içinde ne kadar insanı incittiği veya öldürdüğünü umursamadı. Shane’in karanlığa sürüklenişi gözlerden kaçmadı, özellikle de Rick bunu fark etti.

Eski ortağı nihayet bir tehdide dönüştüğünde Rick grubunun geleceğini korumak için yapması gerekeni yaptı. 

Shane’in dönüşümüne neden olan dürtüler gerçekti

 

The Walking Dead bir çizgi roman serisine dayalı olduğundan dizinin sayfalardan ekrana geçen karakterleri sunuşu sıklıkla zahmetli oldu.

Karakterlerin bir kısmı diğerlerinden daha akılda kalıcıydı, kötülerin durumu da genelde böyleydi. Çoğunlukla ayırt edilir niteliklere veya kişisel özelliklere sahiptiler ama bazen estetik açıdan karikatür örnekler teşkil ediyorlardı.

Vali’nin göz bandı vardı, Negan “Lucille” adında dikenli tel sarılı bir beyzbol sopası taşıyordu, Alpha’ysa ölülerin yüzlerini maske olarak takıyordu.

Bunların ve diğer kötülerin dürtüleri, kolay aldatılır takipçileri kolayca elde edip kirli işlerini bunlara yaptırmalarıyla çok da gerçekçi görünmüyordu.

Zombilerin işgal ettiği bir dünyada yaşamak ortalama insanı bir sabah uyanıp bir diktatöre veya despot bir lidere dönüştürecek değil.

Vali, Negan ve Alpha’nın gözlerini Rick’e kestirmelerinin nedeni, Rick’in grubunun serpilmesiydi.

Yakında yaşayan bir başka grubun varlığından endişe etmeleri meşruydu ama başka kıyametzedelere savaş açma gerekçeleri genelde biraz zorlamaydı.

Öte yandan Shane’in Rick’le karşı karşıya gelip grubun diğer fertlerini riske atmak için kişisel gerekçeleri vardı: Onu yönlendiren kıskançlığı ve Lori’ye olan takıntısıydı. Shane’in kararları, diğer kötülerde olduğu gibi açgözlülük, iktidar ve tanınma isteğinden değil, duygusal bir yerden geliyordu.

The Walking Dead’deki kötüler Shane’den beri sığ hep karakterler oldular

 

Ruhsal durumunun karmaşık katmanları açısından Shane kesinlikle derin bir karakteri olan ilk ve son kötüydü.

Karakterinin en ilginç özellikleri Rick’le olan geçmişinden kaynaklanıyordu, The Walking Dead bu derinliği diğer kötülerde yakalayamadı.

Elbette bu karakterler de Rick ve grubun geri kalanıyla çok kez karşı karşıya geldi ama ateşi harlayacak uzun bir etkileşim geçmişi hiç olmadı.

Dizi aynı zamanda büyük kötüler söz konusu olduğunda herkesin kaybettiği senaryolara giriş yaptı. Kötü adam, hikayeye dahil olduğunda ya yeterli sürede ekranda kalmadı ya da kabak tadı verecek sürelerde kaldı.

Çoğunluğun asıl karakterlerinin yüzeyini bile belli belirsiz gördük. Joe ve grubu Claimers masumları yağmalıyordu, Gareth ise kıyameti yamyamlığı meşrulaştırmak için kullanıyordu. Vali ve Alpha sadık birer takipçi ekibi elde etmek için kendi geçmişlerinin karikatür versiyonlarına dönüştüler. Negan’ın teknik olarak bu sığ karakter grubunun dışına çıktığı söylenebilir ama onun da karakterinin katmanları Alexandira’da hapsedilene kadar ortaya çıkmadı. Bu Negan’ın hikayesinin çok geç bir döneminde ortaya çıktığından, Shane hala The Walking Dead tarihindeki en ilişkilenebilir kötü olmayı sürdürüyor. 

 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU