Eczanelerde maske satışına başlandı: Ücretsiz alamayanlar 1 liradan temin edecek

Ücretsiz dağıtımdaki sorunlardan dolayı maske satışına izin verilmesi sonrası, ilk olarak İstanbul’da eczanelerde 50’li paketlerde satılmaya başlandı

Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında günlük vaka ve can kaybı sayılarındaki düşüş sonrası başlatılan normalleşme takvimi kapsamında cerrahi maskelerin satışına izin verileceğinin açıklanmıştı.

Bugünden itibaren, ilk olarak salgının en yoğun görüldüğü İstanbul'da başlatılan uygulamayla cerrahi maskeler eczaneler, medikal firmalar ve marketlerden temin edilebiliyor.

Maskeler, hükümetin aldığı karar kapsamında tanesi 1 liradan satılıyor.

İlk Etapta 50'li paketler halinde satışa sunulan cerrahi maskelerin gelecek günlerde 10'lu paketler halinde de satılması bekleniyor.

Öte yandan, cerrahi maskelerin ücretli satışı ilerleyen süreçte diğer büyükşehirler ve illerde de başlayacak.

"Dileyen herkesin maskeye ulaşması sağlanacak"

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, yaptığı açıklamada, maske satışının yasaklandığı günden itibaren dağıtımda birçok kesimin maskeye ulaşmadığını ifade ederek, “Bugün itibarıyla ücretsiz maske hakkı olmayan kişilerin de tanesini 1 liradan satın alarak maskeye ulaşmalarının yolu açıldı” dedi.

Sarıalioğlu, şunları kaydetti:

Dileyen herkesin maskeye ulaşması sağlanacak. Ücretsiz maske alanın da daha fazla maske talebi varsa onu da sağlaması mümkün olacak. Biz 10 gün için 5 maske veriyorduk ama bazılarına yetmiyordu. Her gün 2-3 maske kullanması gerekenler oluyordu. En azından ücretiyle beraber istedikleri kadar maske temin etme şansına sahip olacaklar. Bu anlamda doğru bir uygulama oldu. Bu şekilde, hem sokaktaki herkesin maske takmasını talep ediyoruz hem de erişimlerini sağlamış oluyoruz.

Beykoz'daki bir eczanenin sahibi İlkay Hakkadoğru, vatandaşların fazla sayıda maskeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bugüne kadar Sağlık Bakanlığından gelen SMS şifreleriyle maskeleri vatandaşlarımıza teslim ettik. Bugünden itibaren maskeleri 1 liradan satışa başlıyoruz. Depolardan maske teslimatı devam ediyor” dedi.

Maskede ücretiz dağıtımdan ücretli satışa gelinen süreçte neler yaşandı?

Türkiye’de ilk koronavirüs vakalarının açıklanmasının ardından, hükümet salgına karşı birçok tedbir almıştı.

Salgından korunmak için gereken maskenin stokçuların eline düşmesi ve piyasada fahiş fiyatlara satılacağı ihtimaline karşılık Ticaret Bakanlığı, satışların kontrol edileceğini ve yüksek fiyatlara izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Nisan Pazartesi akşamı kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, maskelerin satışlarının durdurulduğunu ve bu ürünlerin devlet tarafından temin edilip halka ücretsiz ulaştırılacağını ifade etmişti.

Ücretsiz maske başvuruları öncelikle PTT AVM sayfası üzerinden alınmış, yoğunluktan dolayı siteye erişimde sorunlar yaşanması üzerine başvuru sayfası e-devlet sistemine taşınmıştı.

Yoğun başvurular sonrası gerek PTT’nin altyapısının bu dağıtımı yapacak kadar yeterli olmaması gerek talepleri karşılanamaması nedeniyle maske temininin eczaneler üzerinden gerçekleştirilmesi kararı alınmıştı.

E-devlet üzerinden gerçekleştirilen başvuru sonrası cep telefonuna gelen SMS koduyla eczanelerden maske alınması işleminde de ilk günden itibaren sorunlar yaşanmaya başladı.

Başvuran vatandaşlardan SMS gelmemesi, mevcut kodusunun eczane sisteminde görünmemesi gibi çok sayıda şikayetler gelmeye başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede normalleşme takviminin açıklandığı 4 Mayıs tarihli kabine toplantısı sonrası alınan kararlar çerçevesinde, cerrahi maske satışına izin verileceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU