DSÖ: Salgın zaptedilemezse Afrika’da 44 milyon kişiye bulaşabilir

Sağlık örgütünden yapılan açıklamada, bazı sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu Afrika’da bu yıl 190 bin kişinin ölebileceği uyarısı yapıldı

Fotoğraf: AP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün (Kovid-19) kontrol altına alınamaması halinde bu yıl sonuna kadar Afrika'da 190 bin kişinin ölebileceği uyarısında bulundu.

DSÖ, salgının önüne geçilememesi ve gerekli yardımın yapılamaması halinde Afrika'da 29 ila 44 milyon kişiye virüs bulaşabileceği bilgisini paylaştı.

Söz konusu açıklama, örgütün Afrika üzerinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde sağlık hizmetleri analizi sonucu varsayımlarla yapılan analizlere dayandırıldı.

Afrika kıtasındaki ülkelerin büyük çoğunluğu, salgın nedeniyle zaten halka açık mekanlarda toplanılmasını, uluslararası seyahatı yasaklamıştı.

Şu ana kadar virüs dünyaya nazaran Afrika'da daha az etkin. Ancak DSÖ, bunun yıllarca sürecek uzun vadeli bir salgına dönüşebileceğini aktardı.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Machidiso Moiti, "Kovid-19, hükümetlerin önleyici bir yaklaşım izlememesi durumunda önümüzdeki yıllarda hayatımızın sabir bir parçası haline gelebilir. Muayene, izlenebilirli, izolasyon ve tedaviye ihtiyacımız var" ded.

DSÖ'nün çalışması Afrika kıtasının tümünü değil yalnızca 47 ülkeyi kapsadı. Araştırmada Cibuti, Somali, Mısır, Libya, Tunus ve Fas yer almadı.

Hükümet raporları ve DSÖ verilerine göre 47 ülkede şu ana kadar 35 bin 97 koronavirüs vakasına raslanırken bin 231 ölüm kaydedildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU