Pakistan Hint pilotu ülkesine teslim etti

Pilot teslim edilmeden önce zorla Pakistan'ı öven açıklamalar yaptırıldığı iddia edilen görüntü kaydı tartışma yarattı

Pakistan tarafından uçağı düşürülen Hint pilot Abhinandan Varthaman ülkesine teslim edildi

Pakistanlı yetkililer gözaltındaki Hint pilot Abhinandan Varthaman'ı Hint yetkililere teslim etti.

İki ülke sınırındaki Wagah Sınır Kapısı'na getirilen pilotun yanında Hindistan'ın İslamabad'daki Hava Ataşeliği yetkilileri de yer aldı.
 


Wagah Sınır Kapısı'nda sağlık kontrolünden geçirilen Hint pilotun teslim süreci uzadı. Sınır kapısından tekrar yakındaki bir askeri üsse götürülen pilota Hindistan'ın İslamabad Büyükelçiliği, Hava Ataşeliği ve Hindistan Hava Kuvvetleri yetkilileri de eşlik etti.

Hindistan medyasına göre Varthaman'ın teslim edilme süreci pilotun serbest bırakılmadan önce bir video kaydetmesine zorlandığı için uzadı.

Bu iddiaya konu olan görüntüyü Pakistan ordusu paylaştı.


Görüntüde Hint pilot Varthaman, Pakistan'da hedef saptamaya çalışırken vurulduğunu ve kendisini uçaktan fırlattığını belirterek, "İndiğim yerde birçok insan vardı ve kendimi kurtaracak tek kişi bendim. Silahımı düşürdüm ve kaçmaya başladım. İki Pakistanlı asker beni insanların elinden kurtardı" diye konuştu.

Askerler tarafından götürüldüğü yerde kendisine ilk yardım yapıldığını söyleyen pilot ardından hastaneye götürüldüğünü anlattı. Pakistan ordusunun kendisine iyi davrandığını söyleyen Varthaman zorla kaydedildiği iddia edilen görüntüde Hint medyasını gerçeği çarpıtmakla suçladı ve "En ufak şeyi bile çok büyük bir şeymiş gibi sunarak insanları yanlış yönlendiriyor" dedi.

Hint basınında yer alan eleştirilerde Pakistan, savaş esirleri için uluslararası normları ihlal etmekle suçlandı. 

Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise "Gözaltında olduğu sürece kendisine uluslararası hukukun gerektirdiği gibi davranıldı" ifadesi kullanıldı.

Tek kullanımlık vize verilen pilot, yeniden Wagah Sınır Kapısı'na getirildikten sonra kendisini sınırın Hindistan tarafında bekleyen Hint yetkililere teslim edildi. 

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hint pilotun "barışçıl niyetlerinin göstergesi olarak serbest bırakılacağını" açıklamıştı.

Hint pilotun iki görüntüsü daha servis edilmişti

Hint pilot Abhinandan Varthaman’ın yakalandıktan sonra sorgulama görüntüleri servis edilmişti.
 


Görüntüde gözleri kapalı, elleri bağlı ve yüzünde kanaması olan pilotun adını ve sicil numarasını söylediği duyuluyordu. Bu görüntünün altına yapılan yorumlarda Pakistanlı yetkililer pilota kötü davranıldığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Daha sonra pilotun bir görüntüsü daha paylaşıldı.



Bu görüntüde ise Hint pilotun elinde bir kupa vardı. Oldukça nazikçe sorulan sorulardan istediklerine yanıt veren pilot istemediklerine ise “Bunu size söyleyemem” şeklinde yanıt veriyordu.

Pilotun neredeyse her kelimeden sonra çayından bir yudum alması, “Görüntü ilk yayınlanan görüntüyle oluşan kötü imajı silmek için mi paylaşıldı?” sorusunu akıllara getirmişti.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU