Pakistan Başbakanı'ndan Hindistan'a diyalog çağrısı

İmran Han: Sorunları diyalog yoluyla çözmemiz lazım, sağduyu hakim olmalı

Pakistan Başbakanı İmran Han - Fotoğraf: AA (Arşiv)

Pakistan Başbakanı İmran Han ulusa sesleniş programında yaptığı konuşmada Pakistan jetlerinin Hindistan'daki 6 hedefi vurduğunu kaydetti.

Hindistan'a, saldırıyı birlikte inceleme teklifi sunduklarını belirten Han "İşbirliği yapmak istedik ve hazırdık çünkü biz de geçmişte terörden çok çektik ancak Hindistan'ın tepki göstermesinden korkuyorduk ve bu konuda uyarımızı yaptık" dedi.

Dün Hint uçaklarının Pakistan hava sahasını ihlalinin ardından karşılık vermek için hasar tespiti yapmayı beklediklerini dile getiren Han "Hasar tespiti yapmadan cevap verseydik bu sorumsuzluk olurdu. Bu nedenle bekledik. Harekatımızın amacı, buraya gelmeniz durumunda aynı şeyi yapabileceğimizi göstermekti. Buradan sonra aklımızı kullanmalı ve bilgelikle hareket etmeliyiz" diye konuştu.

Han, Hindistan yönetimi ve Başbakanı Narendra Modi'ye seslenerek, şunları söyledi:

"Buradan sonra ne yapacağımız asıl problemdir. Hint yönetiminin sağduyulu davranması çok önemli. Hint yönetimine soruyorum: Sizin ve bizim elimizdeki silahlar dikkate alındığında, yanlış hesaplamaların altından kalkabilecek durumda mıyız? Tansiyon yükselmeye devam ederse ne olur? Oradan sonrası Başbakan Modi ve benim elimde değil. Sizi bir kere daha diyaloğa davet ediyorum. Sağduyu hakim olmalı. Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözmeliyiz."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerilimi düşürme çağrısı resmen iletildi

Pakistan, Hindistan'ın İslamabad Büyükelçi Vekili Gaurav Ahluwalia'yı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak "gerilimi düşürme" çağrısında bulundu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal, Bakanlığa çağrılan Hindistan'ın İslamabad Büyükelçi Vekili Gaurav Ahluwalia ile görüştü.

Görüşmede Hindistan'ın Keşmir'i ayıran Kontrol Hattı'nda yaptığı sınır ihlallerini kınayan Faysal, Ahluwalia'ya "gerilimi düşürme" çağrısı yaptı.

Bölgede dün yapılan sınır ihlali nedeniyle dört kişinin hayatını kaybettiği, altı kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, Hint güçlerinin sınırın Pakistan kontrolündeki tarafında sivilleri hedef almaya devam ettiği iddia edildi.

Açıklamada, sınır ihlallerinin 2017'den bu yana bin 970'e ulaştığı ifade edildi.

Ahluwalia'ya, Hindistan'ın 2003'te yapılan ateşkes anlaşmasının kurallarına uymaya davet edildiği aktarıldı.

Ayrıca açıklamada, Hindistan'a Birleşmiş Milletler (BM) Hindistan ve Pakistan Askeri Gözlem Grubu'na ve BM Güvenlik Konseyi'nin Keşmir kararları doğrultusunda çalışmalarını yapması konusunda gerekli izinlerin verilmesi talebinin de iletildiği kaydedildi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU