"Alo Fetva" hattına en çok hangi sorular yöneltiliyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı "Alo Fetva" hattına bu ramazan ayında yine oruç hakkında merak edilen soruları gelirken, koronavirüsle ilgili soruların da yoğun olduğu kaydedildi

Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, insanların merak ettiği dini konuların cevaplandığı "Alo Fetva" hattına bu ramazan ayında da çok sayıda soru gelmeye devam ediyor.

Her gün gelen soruların cevaplandığı hatta, ramazan ayında günlük olarak 700 -1000 arasında soru cevapladığı kaydedilirken, oruç, zekat ve koronavirüs ilgili soruların yoğunlukta olduğu öğrenildi.

Görevliler, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği fetvalara göre gelen sorulara cevap verirken, soruların ise çoğunluğunun aynı olduğu belirtiliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na ramazan ayında oruçla ilgili gelen en çok sorulardan bazıları ve cevapları şöyle:

Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı?

Gerek anjiyografi, gerekse anjiyoplasti operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından, oruç bozulmaz.

Akupunktur tedavisi orucu bozar mı?

Akupunktur, vücutta belirli noktalara iğne batırarak çeşitli hastalıkları tedavi etme metodudur. Orucu bozan şeyler kapsamında olmadığı yani vücudu beslemesi ve gıdalandırması söz konusu olmadığından akupunktur yaptırmak orucu bozmaz.

Susuz olarak hap yutmak orucu bozar mı?

Oruçlu bir kimse meşru bir mazaret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve keffâret gerekir. Ancak oruç bozmayı mubah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, keffâret gerekmez.

Merhem ve ilaçlı bant kullanmak orucu bozar mı?

Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıdaalma kapsamına girdiği için orucu bozar.

 

"Koronavirüs testim pozitif çıktı, oruç tutabilir miyim?"

İstanbul Müftü Yardımcısı Halime Yıldız, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Alo Fetva hattına yoğun olarak soru geldiğini, ramazan ayında daha da artığını ve bu nedenle kapasitelerini sürekli genişlettiklerini ifade etti.

Bu yıl ramazan ayında zekatla ilgili soruların çok arttığını belirten Yıldız, "Alo Fetva" hattına gelen diğer sorulardan bazılarını şöyle sıraladı:

Hattımıza 'Göz damlası orucu bozar mı?', 'Fitre ve fidye miktarı ne kadar?', 'Spreyler orucu bozar mı?', 'Koronavirüs testim pozitif çıktı, oruç tutabilir miyim', 'Fitremi şimdi verebilir miyim?', 'Torunuma zekat verebilir miyim?', 'İnsülin iğnesi orucu bozar mı?', 'Meal okuyarak hatim olur mu?', 'Kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapılan mukabele ve hatimler geçerli olur mu?', 'Evde teravih namazını kaç rekat kılabilirim?', 'Fidye farklı ihtiyaç sahiplerine verilebilir mi?', 'Ailemde engelli birey var oruç tutamıyor, fidyesini vermem gerekiyor mu?' gibi gelen soruları görevlilerimiz cevaplıyor.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU