İran basını: İran, Almanya’ya 40 bin koronavirüs test kiti gönderdi, sipariş listesinde Türkiye de var

Her iki ülke de salgında 6 binden fazla kayıp verdi

Ülkelerin koronavirüsle mücadele sırasında test kitlerine ihtiyacı artıyor (Reuters)

Ortadoğu’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İran’ın Almanya’ya test kiti gönderdiği belirtildi.

İngilizce yayın yapan Tehran Times gazetesinin İran merkezli ISNA haber ajansına dayandırdığı habere göre 40 bin koronavirüs test kiti içeren sevkıyatın yola çıktığı kaydedildi.

Üretici firmanın CEO’su Behruz Haciyan Tehrani, ISNA’ya yaptığı açıklamada, şirketin tümör markerları, bulaşıcı ve hormonal hastalık tespit kitleri ve 5’ten fazla türde biyokimyasal kit üretme geçmişine atıfta bulunarak, "şu ana kadar bu ürünlerin Almanya, İtalya, Belçika, Brezilya, Güney Kore ve Türkiye gibi ülkelere ihraç edildiğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Firmalarının ürettiği tanı kitlerine dair ülkede lisans sürecinin karmaşık olduğunu vurgulayan yetkili, kitlerin sağlık, güvenlik ve çevre koruma standartlarına uygunluğu gösteren onay işareti olan Avrupa CE sertifikasını da aldığını ifade etti.

Tehrani, ürettikleri kitlerin “kesinlik, performans ve tespit süresi açısından tüm standartları karşıladığını, performansının diğer ülkelerdekine benzer olduğunu ve Kovid-19'u teşhis edebildiğini” belirtti.

Firma yetkilisi ayrıca, bu kitleri sipariş eden ülkeler arasında Türkiye, Ekvador, Brezilya ve İspanya'nın bulunduğunu ekledi.

Bilim ve Teknolojiden Sorumlu İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorena Sattari geçen gün resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, koronavirüs hastalarının teşhisi için yerli olarak ürettikleri kitleri Almanya ve Türkiye'ye ihraç edeceklerini duyurmuştu.

Salgının başlarında vaka ve ölü sayısında hızlı artışın görüldüğü İran’da günlük can kaybında azalış yaşanmakla birlikte toplamda 6 bin 340 kişi yaşamını yitirdi, enfekte kişi sayısı da 100 bine yaklaştı.

Worldometer’in verilerine göre İran’ın test kitlerini gönderdiği Almanya’daysa bugüne dek 167 binden fazla faka görüldü, yaklaşık 7 bin kişi bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

 

Tehran Times, Worldometer

DAHA FAZLA HABER OKU