Almanya'da tecridin gevşetilmesi konusunda hükümetle eyaletler anlaştı

Almanya'nın pandemi sonrası normal yaşama dönüş planı basına sızdı. Buna göre eyaletler kamusal yaşamın çeşitli alanlarını aşamalı olarak açmaya kendileri karar verecek

Almanya'da virüsten en çok etkilenen eyalet güneydeki Bavyera olmuştu (Reuters)

Almanya federal hükümeti ve eyaletler, tüm mağazaların ve açık havada yapılan amatör spor organizasyonlarının belirli koşullar altında yeniden açılması ve her eyaletin kamusal yaşamın çeşitli alanlarını aşamalı şekilde açmaya kendilerinin karar vermesi konusunda anlaştı.

Reuters'in haberine göre 5 Mayıs tarihli taslak belge, Başbakanlık Müsteşarı Helge Braun tarafından hazırlandı ve Başbakan Angela Merkel'in bugün eyalet başbakanları ile koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi konusunda yapacağı telekonfrerans öncesinde basına sızdı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgeye göre her eyalet bölgelerindeki enfeksiyon sayısını dikkate alarak ve belirli hijyen ve fiziksel mesafe kurallarını uygulayarak üniversitelerin, restoranların, barların, otellerin, ticaret fuarlarının, kozmetik stüdyolarının, tiyatroların, fitness salonlarının, genelevlerin, sinemaların ve diskoların kademeli olarak açılması konusunda kendi başlarına karar alacak.

Eyaletler ayrıca kişilerin birbiriyle temasını sınırlandırma konusunda da kendileri karar verecek.

Bundesliga bu ay başlayabilir

Alman Futbol Ligi Bundesliga'nın ne zaman başlayacağı taslak metinde netleşmedi.

Ancak bazı eyaletler 15 Mayıs'ta başlamasını istiyor. Hazırlıklarla ilgili bilgi sahibi iki kaynağın Reuters'e yaptığı açıklamaya göre karşılaşmaların bu tarihten sonra yeniden başlamasına izin verilebilir.

Taslak metinde maçlar başlamadan önce hazırlık kampı olrak iki haftalık karantina uygulamasının yapılması gerektiği belirtildi.

İkinci dalga önlemi

İkinci salgın dalgasının önlenmesi amacıya hükümet ve eyalet yönetimlerinin kısıtlamalar gevşetildikten sonra vaka sayısında artış gözlemlendiği taktirde ön görüşmelere yaparak derhal söz konusu bölgede yerel kısıtlama uygulanması konusunda da anlaştığı bildilriliyor.

Buna göre vaka sayısı eşiği ise bölge veya şehirlerde son 7 gün içinde "100 bin kişide 50'den fazla yeni vaka" olarak belirlendi. Eğer salgın örneğin bir bakımevi gibi sınırlı bir alandaysa kısıtlamaların sadece buraya uygulanması tasarlanıyor.

Almanya diğer büyük Avrupa ülkelerine göre koronavirüsle mücadelesinde daha başarılı oldu.

Robert Koch Enstitüsü vaka sayısının 947 kişi artarak 164 bin 807'ye ulaştığını duyurdu.

Ülkede salgın nedeniyle toplam 6 bin 996 kişi yaşamını yitirdi. 

 

Independent Türkçe, Reuters, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU