Fransız petrol devinin kârı yüzde 35 düştü; 2050’ye kadar karbon-nötr hedefi koydu

Fransa merkezli petrol devi Total, yılın ilk üç ayında kârının yüzde 35 gerilediğini duyurdu. Şirket, karbon emisyon planlarını revize etti

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 3,5 milyondan fazla kişiye bulaşan ve insanları evlerine kapatan koronavirüsün petrolde neden olduğu çöküş enerji devlerinin bilançolarına yansımaya devam ediyor. 

İngiliz petrol şirketi British Petroleum’un (BP) yüzde 67 kâr kaybı açıklamasının ardından “Süper Büyük” altı petrol şirketinden biri olan Total, birinci çeyrek kârının yüzde 35 düştüğünü açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa merkezli çok uluslu şirket, geçen yılın ilk üç ayında açıkladığı 2,8 milyar dolarlık kârının bu yılın aynı döneminde 1,8 milyar dolara düştüğünü duyurdu. 

Hissedarlarına kâr payı dağıtımını durdurmayacağını belirten Total, hisse başı kâr payı değerinin ise geçen sene ile aynı, 0,66 euro olacağını açıkladı. Şirketin hisseleri yıl başından bu yana yüzde 38 geriledi.

Şirket ayrıca, operasyonlarında ve müşterilerine sattığı enerji ürünlerinde karbon nötr seviyesine ulaşmayı amaçlayan emisyon azaltımı planlarını açıkladı. 

Total CEO’su Patrick Pouyanne, şirketinin bu konudaki orta ve uzun vadeli stratejilerinin baki olduğunu belirterek 2050’ye kadar Avrupa’da karbon nötr bir şirket olmayı hedeflediklerini söyledi. Karbon nötr, atmosfere yayılan karbondioksit miktarı ile aynı miktarda karbondioksiti ortadan kaldırma durumu olarak açıklanıyor. 

İnsanların evden çıkmayarak başta ulaşım olmak üzere birçok faaliyette kullanılmamaya başlayan petrol nisan ayının ortasında tarihin en düşük seviyesini görmüştü. 

Mayıs vadeli Amerikan tipi ham petrolün varil fiyatı sıfır doların altına düşmüş, üretici, ürününü satmak için üzerine para verir hâle gelmişti. Avrupa tipi Brent petrol ise 16 doların altına kadar gerilemişti. 

Yıl başında 60 dolar civarında değerlenen her iki tipteki petrolün yıl başından bu yana kaybı yüzde 60’ın üzerinde. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU