Afganistan soruşturma başlattı: İran sınır polisinin ülkeye girmek isterken yakalanan göçmenleri, işkence edip nehirde boğduğu iddia ediliyor

İran'a yasadışı yollarla geçmek isterken yakalanan onlarca Afgan göçmenin İran sınır polisince dövülüp nehre girmeye zorlandığı iddia edildi. Yetkililer 12 kişinin cesedini nehirden çıkardı. İran ise olayın kendi topraklarında gerçekleşmediğini iddia etti

Afganistan'daki 2 bin 800'den fazla Kovid-19 vakasının 541'nin Herat vilayetinde yaşandığı açıklandı (AP)

Afganistan, İran sınır muhafızlarının işkence edip ırmağa atarak Afgan göçmenlerin ölümüne yol açtığı iddiasını soruşturuyor.

Yerel kaynaklara göre onlarca göçmen ülkenin batısındaki Herat'tan İran'a yasadışı şekilde geçmeye çalışırken yakalandı.

Göçmenlerin dövüldüğü ardından da İran sınır muhafızlarınca sınırdaki ırmağa atlamaya zorlandıkları, bunun sonucunda da bazı Afgan göçmenlerin hayatını kaybettiği iddia edildi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Afganistan İnsan Hakları Komisyonu pazar günkü açıklamasında görüştükleri hayatta kalan göçmenlerin İran güçlerini işkence ve dayakla suçladığını aktardı.

Afgan göçmenlerin İran'a çalışma amacıyla geçmeye çalıştıkları belirtilen açıklamada "Harirud ırmağını geçmeye zorlandılar. Bunun sonucunda bazıları boğuldu, bazılarıysa hayatta kaldı" dendi.

Afganistan hükümetiyse cumartesi günkü açıklamada konunun dışişleri bakanlığınca soruşturulduğunu duyurdu.

Reuters'in haberine göre Herat'taki yetkililer ırmaktan 12 kişinin cesedini çıakrdı, en az 8 kişinin kayıp olduğu duyuruldu.

Reuters'e konuşan görgü tanığı Shir Agha ise "İranlı muhafızlar nehre atlamazsak bizi vuracaklarını söyledi" ifadelerini kullandı.

Bir diğer görgü tanığı Afgan göçmen Shah Wali de İranlı sınır muhafızlarını suçlayarak "Bizi dövüp ağır iş yaptırdılar. Sonra da bir minibüsle nehrin yakınına getirdiler. Oraya vardığımızda da bizi nehre attılar" dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de ilk belirlemelere göre en az 70 Afgan göçmenin İran sınırını geçmeye çalıştığı sırada dayak yediğini ve ırmağa atıldığını söyledi.

İran suçlamayı reddetti

Herat'taki İran Konsolosluğu haberi yalanlayarak bölgede gözaltına alınan Afganistanlı olmadığını öne sürdü.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi de pazar günkü açıklamasında "Olay, Afganistan topraklarında yaşandı. İran sınır muhafızları ülkemizin sınırlarında bir olay yaşandığını reddetti" dedi.

Açıklamada konunun Afganistanlı yetkililerle işbirliği içinde soruşturulduğu da belirtildi.

Taliban: Sorumlular sertçe cezalandırılmalı

Afganistan hükümetiyle savaşan Taliban da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

İran makamlarının olayı soruşturup sorumluları "sertçe cezalandırması" gerektiğini söyleyen Taliban, "İran'a çalışmaya giden 57 Afganistanlının İran sınır muhafızlarınca işkence gördüğünü ve 23'ünün şehit olduğunu öğrendik" ifadelerini kullandı.

İran'da 1 buçuk milyon ile 3 milyon arasında Afganistanlı göçmen yaşıyor. Çoğu inşaatlarda işçi olarak çalışıyor.

Koronavirüs pandemisi sonrası on binlercesi Afganistan'a geri dönmüştü. Ancak İran'daki koronavirüs tedbirlerinin hafifletilmesiyle birlikte çoğu yeninden İran'a geçmeye çalışıyor.

 

AFP, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU