Güney Kore: Kuzey Kore lideri Kim herhangi bir ameliyat geçirmedi

Güney Kore, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kamuoyunun karşısına çıkmadığı 20 günlük süre içinde söylentilerin aksine ameliyat olmadığını açıkladı

Kim'in, 15 Nisan'da Kuzey Kore'nin kurucu lideri, büyükbabası Kim Il-sung'un doğum günü kutlaması dahil önemli etkinliklere katılmaması, sağlığı hakkında spekülasyonlara neden olmuştu (Reuters/KCNA)

Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan bir yetkili Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kamuoyu önünden uzak durduğu süre içerisinde herhangi bir ameliyat ya da tıbbi işlem geçirmediğini duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim yaklaşık 20 gün kameralar karşısına çıkmadıktan sonra cuma günü başkent Pyongyang yakınlarındaki bir gübre fabrikasının açılışına katılmış ancak Kuzey Kore liderinin sağlığı hakkındaki spekülasyonlar sürmüştü.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kuzey Kore liderinin ağır hasta olduğu hatta öldüğü söylentileri sonrası Kuzey Kore resmi medyasının yayımlandığı görüntülerde Kim'in etrafta dolaştığı, fabrikanın açılışında kırmızı kurdele kestiği ve sigara içtiği görülmüştü.

Gazetecilere bilgi veren ancak adı açıklanmayan Güney Kore Devlet Başkanlığı yetkilisi hükümetinin Kim'in herhangi bir ameliyat ya da tıbbi işlem geçirmediği yargısına vardığını açıkladı.

Ancak yetkili bu kanıya hangi istihbarat bilgisinin yol açtığı hakkında ayrıntı vermedi.

Güney Kore dünyanın en dışa kapalı ülkelerinden Kuzey Kore hakkında sıklıkla çelişkiler biligilerin yayıldığı bir ülke.

Kim'in durumu hakkında tavsiyede bulunmak üzere bir grup Çinli doktorun bu ülkeye gittiği ileri sürülmüş, Kuzey Kore liderinin 12 Nisan'da kardiyovasküler bir operasyon geçirdiği ve iyileşme sürecinde olduğu yönünde iddialar ortaya atılmıştı.

Ancak Güney Kore hükümeti Kim'in sağlık durumuyla ilgili son haftalarda yaşanan söylentileri "asılsız" diye hızlıca reddetmiş ve ülkede olağanüstü bir durum tespit etmediklerini açıklamıştı.

Kuzey Kore lideri 2014'te de 6 hafta boyunca kameraların karşısına çıkmamış, döndüğünde bir baston kullandığı ve ulaşım amaçlı elektrikli araç kullandığı görülmüştü. Güney Koreli yetkililer Kim'in ayak bileğinden operasyon geçirdiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore resmi medyası cumartesi günü yayımladığı görüntülerde de Kim'i yine aracın içinde seyahat ederken gösterdi.

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump, Kim Jong-un'un fabrika açılışındaki fotoğraflarına ilişkin Twitter'da "Onun geri döndüğünü ve iyi olduğunu görmekten memnunum" yorumunu yapmıştı.

 

Independent Türkçe, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU