The Independent’ın özel Zoom toplantısına erişen Financial Times muhabiri istifa etti, gazete özür diledi

Mark Di Stefano, istifasını Twitter üzerinden duyurmasının ardından “biraz ara vereceğini” belirtti

Alamy

Financial Times (FT) muhabirinin, rakip haber kuruluşlarının özel Zoom toplantılarına eriştiğini The Independent’ın incelemesinin ortaya çıkarmasının ardından muhabir istifa etti, FT de özür diledi.

FT’nin medya ve teknoloji muhabiri Mark Di Stefano, 23 Nisan’da The Independent personeline koronavirüs pandemisinin ekonomik sonuçlarına karşılık olarak maaş kesintileri ve ücretsiz izinlerin gerçekleştirileceğinin aktarıldığı konuşmayı gizlice dinledi. Toplantı tamamlanmadan ve Amerika’da ve diğer yerlerdeki çalışanlara bu bilgi verilmeden, Di Stefano detayları Twitter üzerinden paylaştı. Kısa süre sonra da The Inpedendent’ta yaşanan reklam gelirlerindeki gerilemeyle ilgili gizli bilgileri ortaya çıkaran ve şirketin genel müdürü Zach Leonard’dan alıntı yaptığı makaleyi Financial Times’ın internet sitesinde yayımladı. Di Stefano, bu bilgileri “toplantıdaki kişilere” dayandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnceleme Di Stefano’nun Evening Standard’daki benzer bir Zoom toplantısına da eriştiğini belirledi. FT bunun için de özür diledi.

Eski Buzzfeed News muhabiri, cuma günü saat 17.00’den hemen sonra FT’den ayrıldığını Twitter’da duyurdu ve “Şimdi biraz ara vereceğim ve oturumu kapatacağım, öptüm” diye ekledi.

FT’nin mesleki ahlak kuralları, muhabirlerin özel görüşmelerden gizlice bilgi almaması gerektiğini ve kurnazlığın “genellikle sadece kamu yararınaysa ve materyalin ancak başka yollarla elde edilemediği durumda mazur görülebileceğini” belirtiyor.

FT, internet sitesindeki yazılı açıklamasında şunları belirtti:

FT, geçen hafta bir muhabirin izinsiz şekilde personelin video konferans toplantısına katıldığına ilişkin The Independent’tan şikayet aldı. Erişim detayları onunla paylaşılmıştı. Söz konusu gazeteci şirketten hemen istifa etti. FT, arka arkaya aynı muhabirin kurumların gerçekleştirdiği toplantılara eriştiğini bildiren The Independent’tan ve Evening Standard’dan özür dilemek istiyor.

The Independent editörü Christian Broughton, gizlice dinlemeyi “tümüyle uygunsuz ve çalışanlarımızın mahremiyetine haksız müdahale” diye tanımladı ve ekledi:

Sözcümüz basın için geniş bir açıklama hazırladı, ilgilenen muhabirlerin sadece arayıp istemesi gerekiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU