İmamoğlu hakkında 23 Nisan'da dağıtılan kitapçıkla ilgili iki ayrı suç duyurusu

23 Nisan'da dağıtılan kitapçıkta papaz, imam, Alevi dedesi ve hahamın yer aldığı bir görsel nedeniyle, Aleviliğin İslam'ın dışında gösterildiği iddia ediliyor

Görsel: Twitter

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 23 Nisan'da çocuklara gönderilen hediye kolilerindeki kitapçıkta Aleviliğin farklı bir din gibi gösterildiğini iddia eden Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Başkanı Özdemir Özdemir, Ekrem İmamoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Özdemir'in avukatı Taha Çalık'ın iki gün önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bulunduğu suç duyurusunda, İBB Başkanı İmamoğlu, "Halkın bir kısmının benimsediği dini değerleri alenen aşağılama suçu"nun işlendiği iddia edildi.

"Ortodokslara da aşağılama var"

Avukat Taha Çalık, suç duyurusuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu kitapçığı incelediğimizde farklı dinleri, din adamları üzerinden tasvir etme yolunun seçildiğini görüyoruz. Burada ise imam, papaz ve haham üzerine bir tasvir var ve bunun yanında sözde alevi dedesi olduğu düşünülen bir tasvir de söz konusu. Alevilik inancının İslamiyet'ten farklı lanse edilmesi Alevi vatandaşlarımız tarafından üzüntüyle karşılandı." ifadelerini kullandı. Çalık ayrıca, kitapçıkta sadece Alevilere yönelik değil, Ortodoks Hristiyanlara yönelik de aşağılama olduğunu savunarak, şunları söyledi:

Sayın İmamoğlu, daha önce müsaade edilmemiş kitapçığın varlığını bilmesine rağmen aynı kitapçığı 23 Nisan'da yaklaşık 100 bin çocuğa dağıtma ihtiyacı hissediyor. Bu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan güç alarak teşebbüs ettiği bir konu. Burada sadece Alevi vatandaşlarımıza dair aşağılama söz konusu değil. Ortodoks vatandaşlarımıza ilişkin de bir aşağılama var. Orada ilgili sayfadaki tasvire baktığımızda Katolik inancının temsilcisi olan bir din adamı tasviri de var. İstanbul'da yaşayan Ortodoks nüfusu da göz önünde bulundurulduğunda bu da onlar tarafından hoş karşılanmamış olması gerek. Bu kamu barışını doğrudan zedeleyen bir husustur. İnsanları dini inançları sebebiyle ayrıştırmak, aynı dine mensup insanları ayrıştırmak, mezhepsel çatışmalar yaratmaya vesile olmak kamu barışını doğrudan zedeleyecektir. Biz de bundan dolayı suç duyurusunda bulunduk.

Kahramanmaraş'ta da suç duyurusunda bulunuldu

23 Nisan'da dağıtılan kitapçıkla ilgili Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Başkanı Özdemir Özdemir'in suç duyurusunun yanı sıra, Kahramanmaraş'ta da İmamoğlu hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Milli Beka Hareketi Derneği Kahramanmaraş İl Başkanı Avukat Sami Şen, İmamoğlu hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, dini değerleri aşağılamaktan suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU