DEVA Partisi'nden yargıda erteleme kararına karşı 4 öneri: Zaten topallayan yargı daha da gecikmesin

Patinin açıklamasında, yargı faaliyetlerini durdurma uygulamasınınn 15 Haziran'a kadar uzatılmasının yüz binlerce insanı mağdur ettiği belirtildi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan / Fotoğraf: DEVA Partisi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında yargı faaliyetlerinin 15 Haziran'a ertelenmesine tepki gösterdi.

Partiden yapılan açıklamada, yargı faaliyetlerinin 45 gün daha ertelenmesinin, "Türkiye’de hem iş yükü hem de adalet ve hak arama yönünden zaten sorunlu olan yargıya ilişkin aksaklıkların daha da derinleşmesine yol açacağı" belirtildi.

Açıklamada, "Yargı faaliyetlerinin ertelenmesi yerine alternatif çözümlerle zaten topallayan yargının daha da gecikmesinin önüne geçilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Parti ayrıca, adli tatilin bu yıla mahsus olmak şartıyla kaldırılabileceğini dile getirdi.

"Yüz binlerce insan mağdur oldu"

Alınan ertelenme kararının yargılanma ve adalete erişim hakkını zedelemeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden DEVA, karar nedeniyle 130 bin avukatın yanı sıra icra takip bünyesinde çalışan yüz binlerce insanın mağdur olduğuna dikkat çekti.

Avukatların 90 gün boyunca maddi gelir elde edemeyeceğini hatırlatan DEVA Partisi, devleti avukatları destekleyici tedbirler almaya çağırdı.

"Duruşmalar çevrim içi katılımla yapılabilir"

Partinin açıklamasında hükümete sunulan 4 öneri şöyle sıralandı:

1. Yargılamalara ve duruşmalara ilişkin erteleme tedbiri yerine alternatif tedbirler getirilmelidir. Örneğin, kademeli olarak sosyal mesafe tedbirlerinin, duruşma salonları için de uygulanması sağlanarak, sadece tarafların ve avukatların katılımı ile duruşmaların yapılması yahut da 15 Haziran’a kadar duruşmaların daha da gecikmemesi için alternatif olarak SEGBİS üzerinden, avukatların ve tarafların çevrim içi katılımı ile gerçekleştirilmesi sağlanabilir. Ayrıca nöbetçi hâkim uygulaması yerine, hâkimlerin çevrimiçi olarak yargılama işlemlerine katılabilmesi sağlanmalıdır.

2. İcra takibi ve işlemlerinde icra dairelerine gitmeden UYAP üzerinden yapılabilecek her türlü işlem serbest bırakılmalı, böylece fiili icra işlemleri dışında diğer taleplere ve sorgulamalara imkân tanınmalıdır. 

"Adli tatil bu seneye mahsus kaldırılabilir"

3. Erteleme tedbirinin bitiminden kısa süre sonra başlayacak olan adli tatil, yapılacak geçici bir yasal düzenleme ile sadece bu seneye mahsus olmak üzere kaldırılabilir. Böylece vatandaşlarımızın hak aramalarının ve adalete erişiminin gecikmesinin önüne geçilmiş olacaktır.

Avukatlara destek çağrısı

4. Ekonomik tedbirlere ilişkin alınacak önlemlerle, stajyer avukatlara karşılıksız belirli bir ücret ödenmesi, kısa çalışma ödeneği olarak sağlanan geçici gelir desteğinin tüm sigorta ile çalışan avukatları kapsayacak şekilde düzenlenmesi, bağımsız çalışan avukatlara ise belirli bir süre asgari gelir desteği, kira ve varsa personel giderleri ödenmesi gerekir. Keza avukatlara belirli bir şart koşulmaksızın faizsiz kredi verilmesi, SGK prim borçları, beyanname, vergi ödeme vb. mükellefiyetlerin ertelenmesi, KDV oranlarının indirilmesi, CMK ve Adli Yardım ödeneklerinin acilen ödenmesi gibi tedbirlerin de ivedilikle yapılması zorunludur.

"Zaten topallayan yargı daha da gecikmesin"

DEVA Partisi'nin açıklaması, "Toplum olarak salgınla mücadele ettiğimiz şu günlerde, yargı faaliyetlerinin ertelenmesi yerine alternatif çözümlerle zaten topallayan yargının daha da gecikmesinin önüne geçilmelidir" ifadeleriyle sona erdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni tip koronavirüsle mücadelede kapsamında duruşmaların ertelenmesine yönelik sürenin 15 Haziran'a kadar uzatıldığını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU