Ekonomiye güven 13 yılın en düşük seviyesinde

Mart 2019’da 91,8 seviyesine kadar çıkan Ekonomik Güven Endeksi, virüs salgınının etkisiyle bir ayda yüzde 44 geriledi ve endeksinin hesaplanmaya başladığı 2007’den bu yana en düşük seviyeyi gördü

Tüketici ve üreticilerin ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen Ekonomik Güven Endeksi, salgından korunmaya çalışan insanların evden çıkmaması, şirketlerin evden çalışma sistemine geçilmesi, kafe, restoran ve alışveriş merkezleri gibi mekanların kapalı kalması nedeniyle hesaplanmaya başladığı 2007’den bu yana en düşük seviyede. 

Tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin birleşimiyle hesaplanan Ekonomik Güven Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 44,1 gerileyerek 51,3 seviyesini gördü. Bu değer, mart ayında 91,8’di. 
 


Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. 

En sert kayıp hizmet sektöründe 

Ekonomik güven endeksinin kapsadığı alt endekslere bakılırsa: 

- Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre nisan ayında yüzde 5,8 oranında azalarak 54,9 değerini aldı. Tüketici güveni, gelecek 12 aylık dönem için hanenin maddi durum beklentisini, genel ekonomik durum beklentisini, işsiz sayısı beklentisini ve tasarruf etme ihtimalini içeriyor. 

- Reel kesim güven endeksi ise marta göre yüzde 36,8 oranında gerileyerek 62,3 oldu. Bu endeks için katılımcılara sorulan sorular ise mevcut durumdaki satışlar ve stok miktarları ile gelecek üç aydaki üretim hacmi, satışlar, istihdam, siparişler ve yatırımları kapsıyor. 

- Bir önceki aya göre yüzde 50,1 oranında düşen hizmet sektörü güven endeksinin nisan değeri ise 46,1. Son üç aylık dönemdeki iş durumu, hizmetlere olan talep ve gelecek üç ay için hizmetlere olabilecek talep beklentisi bu endeksin belirleyicileri. 

- Mevcut dönemin ve gelecek üç ayın satışları ile iş hacmini kapsayan perakende ticaret sektörü güven endeksindeki düşüş yüzde 26 oranında oldu ve 75,2 değerini aldı. 

- Bir süredir düşüş eğilimindeki inşaat sektörü güven endeksi de sert geriledi. Yüzde 42,2 güven kaybeden inşaat sektörünün nisan değeri 44,7 oldu. İnşaat sektörü güven endeksinin alt endeksleri ise alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve gelecek üç aydaki toplam çalışan sayısı beklentisi. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU