8 ay sonra ikinci buluşma: Trump ve Kim Vietnam’da bir araya geldi

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Haziran 2018’de Singapur’da, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve füze programının sınırlandırılması için ilk görüşmeyi gerçekleştirdi. 8 ay önceki görüşmeden somut sonuç çıkmadı

Fotoğraf: Reuters

İki lider Vietnam zirvesinde 2 gün boyunca 5 kez bir araya gelecek. ABD nükleer silah ve füze programının dondurulması konusunda Kuzey Kore’yi ikna etmeye çalışacak.

Vietnam’n başkenti Hanoi’deki zirvede, Washington'ın sağlayacağı güvenlik garantisi ve normalleşme karşılığında Pyongyang yönetiminin nükleer ve füze programlarını bitirmesine odaklanılacak. 

Trump, Hanoi'deki zirveye geçen yıl yapılan görüşmeden daha az beklentiyle gideceğini belirterek Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan arındırmak için “acele etmediğini” ve Kim Jong-un'un nükleer cephanelik testlerine zaman içerisinde son vermesinden memnun olacağını kaydetti.

Trump ve Kim, baş başa görüşme öncesi iki ülke bayraklarının önünde el sıkıştı.  

Kuzey Kore lideri Kim “başarılı bir görüşme olmasını umuyoruz” dedi: 

"Geçen 261 günlük süre gerçekten çok büyük çabalara sahne oldu ve aynı şekilde sabırla da bu zaman zarfı içinde çaba gösterildi."

Trump: Belki ilk zirveden daha başarılı olacak

ABD Başkanı Trump da Singapur görüşmesine atıf yaptı, başarılı geçti değerlendirmesi yaptı ve Kim’e yönelik övgü dolu sözler söyledi: 

"Burada beraber olmak büyük bir şeref. Gerçekten Vietnam bizim için kırmızı halıyı serdi. Ülkenizin inanılmaz bir ekonomik potansiyeli var. Muhteşem bir geleceğiniz olduğunu ve büyük bir lider olduğunuzu düşünüyorum. Bunun gerçekleşmesini izlemek ve size bunun için yardımcı olmak için sabırsızlanıyoruz”

Beyaz Saray açıklamasına göre, Trump ve Kim’in baş başa görüşmesinin ardından heyetlerin de katılımı ile bir akşam yemeği yenecek. Yarın da görüşmelerin karşılıklı olarak sürmesi bekleniyor. 
 


Singapur Zirvesi

İki lider arasında 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan ilk görüşmenin ardından Trump, Kuzey Kore’ye güvenlik konusunda ve ekonomik anlamda güvence vermeyi taahhüt etti. Kim Jong-un ise Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda kararlılığını vurguladı.

Singapur'daki zirveden sonra, Kuzey Kore nükleer program ve uzun menzilli füze testlerini askıya aldığını açıkladı ancak Washington, Pyongyang'dan daha somut adımlar atmasını istedi.

Zirvenin ardından Trump, iki ülke arasındaki konunun “büyük ölçüde çözüldüğünü” ve “Kuzey Kore’nin artık bir nükleer tehdit olmadığını” açıklasa da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen pazar günü Kuzey Kore’nin nükleer bir tehdit olmaya devam ettiğini söyledi.

Uzmanlar, Trump'ın Kim Jong-un'un dünya çapındaki askeri teçhizat ve kimyasal silah malzemesi satış faaliyetlerini görmezden geldiğini ve zirvede nükleer silahların yok edilmesi konusunda kısa vadede bir kararın çıkmayacağını iddia etti.

İki lider neden Vietnam’da bir araya geldi?

Singapur’un ardından ikinci zirve için Vietnam'ın seçilmiş olmasının birden fazla nedeni bulunuyor.

Hanoi hükümetinin, her ne kadar bir zamanlar ABD ile gerilimli olsa da hem bu ülkeyle hem de Kuzey Kore ile diplomatik ilişkileri bulunuyor.

Ayrıca ideolojik olarak da Vietnam tıpkı Kuzey Kore gibi komünist bir ülke.

DAHA FAZLA HABER OKU