Yeni Şafak yazarı: Türkiye’nin krizleri fırsata dönüştürerek aradan sıyrılacağı yönünde bir beklenti var

“Türkiye dışa açık bir ekonomiye sahip olduğu için turizm ve ihracatta ortaya çıkacak kayıpların bir maliyet üreteceği ortada”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından ekonomideki beklentileri yazdı. Acet, Türkiye ekonomisinin avantaj ve dezavantajları olduğuna dikkati çekerken “Türkiye’nin krizleri fırsata dönüştürerek aradan sıyrılacağı yönünde bir beklenti ve bir hedef söz konusu” dedi.

Yeni Şafak yazarı Acet'in bugünkü “Koronadan sonra ekonomilerin durumu ne olacak?” başlıklı yazısının Türkiye ile ilgili olan kısmı şöyle:

Bu aralar, ülkeleri yönetenlerin aldıkları tutumlar da testten geçiyor.

Bir tarafta, özellikle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi halklarına kötümserlik pompalayarak gerilim ortamını tetikleyen tutumlarla karşılaştık.

Öbür tarafta Brezilya’daki Jair Bolsonaro gibi ‘kafasının bir tahtası noksan’ isimlerce yönetilen ve salgın dünyayı olduğu gibi kendi ülkesini de perişan ederken hiçbir şey yokmuş gibi davrananlar var.

Biz de ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, işin ciddiyetini görüp buna göre pozisyon alan ama aynı zamanda ileriye dönük umut mesajlarıyla topluma iyimserlik havası yayan bir profil sunuyor.

Erdoğan, Mart ayında Kovid-19 odaklı konuşmalarının ilkinde, “21’inci yüzyıl Türkiye’nin asrı olacak” demişti.

Önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı konuşmada ise, “Kriz sonrası yeniden yapılanacak dünyada ülkemizin 2023 hedeflerinin ötesinde bir konuma ulaşabileceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Belli ki, bu dönemin dünya genelinde ciddi altüst oluşlara yol açacağı, Türkiye’nin ise, krizleri fırsata dönüştürerek aradan sıyrılacağı yönünde bir beklenti ve bir hedef söz konusu.

Korona sonrası, dünyada yaşanacak olan ekonomik daralmadan Türkiye’nin etkilenmemesi beklenemez.

Türkiye dışa açık bir ekonomiye sahip olduğu için turizm ve ihracatta ortaya çıkacak kayıpların bir maliyet üreteceği ortada.

"Avantajlar da var tabi" diyen Acet, şöyle devam etti:

Petrol fiyatlarının düşük seviyelerde seyretmesi, özel sektörün yüksek borçluluğuna rağmen, kamu borçlarının güven verici bir oranda olması avantaj olarak görülüyor.

Orta vadede Çin’e karşı gelişen güvensizlik nedeniyle tedarik zincirlerinin değişmesi ve öyle bir ortamda Türkiye’ye şans doğacağı değerlendirmesi de yapılıyor.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU