Brezilya Yüksek Mahkemesi, “polisin işine karışmakla” suçlanan Bolsonaro hakkında soruşturma izni verdi

Suçlamalar, polis şefinin kovulması nedeniyle Bolsonaro’yla tartışıp istifa eden bakan Moro’dan gelmişti

Adalet Bakanı Moro (sağda), Bolsonaro'nun polis teşkilatına müdahalede bulunduğu iddiasının ardından görevi bırakmıştı (Reuters)

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Adalet ve Güvenlik Bakanı Sergio Moro’nun ortaya attığı ve Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun polis teşkilatının yürüttüğü incelemelere “müdahale etme” çabası içinde olduğu yönündeki iddiaların soruşturulması kararını verdi.

AFP’nin haberine göre Yargıç Celso de Mello, ülke liderine yönelttiği suçlamalarla ilgili Moro’yu sorgulaması için federal polise 60 günlük bir zaman tanıdı.

Sonrasında başsavcılığa teslim edilecek bulgular, Bolsonaro hakkında bir dava açma talebiyle ya da aksi halde yalan şahitlik yaptığı gerekçesiyle Moro hakkında dava açılmasıyla sonuçlanabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıcın iddia edilen suçların "devlet başkanlığı yetkisinin kullanımıyla yakın bağlantısı" olabileceği gerekçesiyle Brezilya liderinin soruşturulmasına izin verdiği belirtiliyor.

Mahkeme belgesine göre Bolsonaro hakkında listelenen 7 suçlama arasında görevi kötüye kullanma ve adaleti engelleme de yer alıyor.

Moro, federal polis şefinin kovulması nedeniyle Bolsonaro’yla yaşadığı anlaşmazlığın ardından geçen hafta istifa etmiş ve devlet başkanını siyasi müdahalede bulunmakla suçlamıştı.

Yürütülen soruşturmanın ardından suçlamaların doğrulanması halinde meselenin Ulusal Kongre’nin alt kademesinin Bolsonaro hakkında bir azil süreci başlatıp başlatmayacağına kalacağı belirtiliyor.

2017’de dönemin Devlet Başkanı Michel Temer hakkında savcılığın iki ayrı soruşturma açılması yönündeki çağrısı Temsilciler Meclisi tarafından reddedilmişti.

 

AFP

DAHA FAZLA HABER OKU