Kadir Şeker ilk duruşmaya SEGBİS’le bağlandı: Kovid testim pozitif çıktı, sağlık durumum iyi

Konya'da sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü kişiyi engellemek isterken öldüren Kadir Şeker, ilk duruşmada Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ancak sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahkeme Şeker’in tutukluluğunun devamına karar verdi

Fotoğraf: AA

Konya'da parkta sevgilisini darp ettiğini düşündüğü kişiyi engellemek isterken öldüren, hakkında, "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Kadir Şeker’in yargılanmasına başlandı.

3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Şeker, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında bulunduğu Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Sanık Şeker, daha önce verdiği ifadelerini tekrarladı, öldürme kastıyla hareket etmediğini belirterek "Savunmamı ayrıntılı olarak yüz yüze yapmak istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum" ifadesini kullandı.

Şeker'in avukatlarından Seyhan Candan da suç vasfının değişeceğine inandıklarını vurgulayarak, sanıkla maktulün hiçbir tanışıklılığının olmamasının suçta herhangi bir kasıt olmadığının göstergesi olduğunu savundu.

Candan, müvekkilinin eğitim hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi, salgından korunabilmesi için bu aşamada tahliye edilmesini talep etti.

Şeker'in avukatı Hasan Hüseyin Uyar da müvekkilinin suçunun meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Kadir Şeker'in avukatlarından ve Konya Barosu Başkanı Mustafa Aladağ da Şeker'in kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin bulunmadığını belirterek, adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini talep etti.

Aladağ, medyada yer alan haberler üzerine Şeker'e, "Sağlık durumun nasıl" diye sordu. Şeker ise koronavirüs testinin pozitif çıktığını ancak sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 24 Haziran'a erteledi.

“Korunma amaçlı bıçağı kullanıyor”

Şeker'in tutukluluk durumu 27 Mayıs'ta yeniden değerlendirilecek.

Kadir Şeker'in avukatlarından Konya Barosu Başkanı Mustafa Aladağ, duruşma sonrası Konya Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kadir'in bir kader mahkumu olduğunu, asla bir öldürme kastının olmadığını, taraflarla bir tanışıklığının, görüşmüşlüğünün olmadığını, sadece ve sadece bir kadına yardımcı olmak için orada bulunduğunu bir kez daha, tutukluluğa itiraz şeklinde değerlendirmeye çalıştık" diye konuştu.

Şeker hakkında düzenlenen iddianameyi kabul etmediklerini belirten Aladağ, şunları kaydetti:

Meslektaşımın da duruşmada ifade ettiği gibi olay kasten adam öldürme değildir. Yaralama kastı belki kabul edilebilir. Aslında değerlendirilmesi gereken Türk Ceza Kanunu'nun 27/2 maddesi. Yani meşru müdafaa sınırının aşılması. Kadir, olayın ardından geldiği yöne gitmeye devam ediyor. Ardından küfür, hakaret ve şiddete maruz kalıyor, yere düşüyor. Kendisinden daha kuvvetli bir insanın şiddeti altında, başkaca bu saldırıyı def etme şansına sahip değil. Gayrıihtiyari, istemeden, yalnızca korunma amaçlı üzerinde bulundurduğu bıçağı kullanmak mecburiyetinde kalıyor. Kadir tarafları tanımıyor, vatandaşı öldürme kastı asla yok. Kadir şiddete, ağır hakarete, küfre maruz kalmasa, bu olay bu şekilde neticelenmeyecekti.

Cezaevine giriş-çıkışlar durduruldu

Şeker’in tutuklu bulunduğu Konya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, aralarında sağlık memuru, öğretmen, infaz koruma memuru ve mahkûmların bulunduğu 31 kişide koronavirüs saptandığı iddia edildi. Cezaevinde sağlık önlemleri üst düzeye çıkartıldığı ve giriş çıkışların tamamen durdurulduğu öğrenildi.

Çifti ayırmak istedi

Üniversiteye hazırlanan Kadir Şeker, 5 Şubat'ta merkez Selçuklu ilçesi Kosova Mahallesi'ndeki parkta iddiaya göre, bir kişinin sevgilisini darp ettiğini görmüş, çifti ayırmaya giden genç, bu sırada saldırgan Özgür Duran'ın sözlü ve fiziki müdahalesiyle karşılaşmıştı. Genci bir süre kovalayan ve darp eden Özgür Duran, boğuşma sırasında aldığı bıçak darbesiyle yere yığılmıştı.

Göğsüne aldığı yara nedeniyle ambulansla Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Duran, hayatını kaybetmişti.

Polis ekipleri, olay yerindeki kan izlerini takip ederek Şeker'i ikamet ettiği teyzesinin evinde gözaltına almıştı. Şeker, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU