Koronavirüs yardım çeklerinin yanına mektup da iliştiren Trump’a eleştiri: Salgını reklam için kullanıyor

Demokratlar, "Reklam Yasağı Yasası'nın" ABD Başkanı'nın çek imzalamasını engelleyeceğini öneriyor

Trump'ın hamlelerinin önüne geçmek için Demokratlar yeni bir yasa tasarısı öneriyor (Reuters)

Beyaz Saray'ın ödemeleri siyaset malzemesi haline getirdiğine dair suçlamalar gündemdeyken, ABD yönetiminin koronavirüs destek paketi kapsamında vatandaşlara gönderdiği çekler, Donald Trump'ın imzaladığı mektupla birlikte ulaşıyor.

Kongre'de onaylanan 2,2 trilyon dolarlık (yaklaşık 15,4 trilyon TL) yardım tasarısı pandeminin ekonomik etkileriyle mücadele etmeyi amaçlıyor.Yılda 99 bin dolardan daha az kazanan kişiler tek seferlik ödeme olarak bin 200 dolara kadar çıkabilen çekler alacak.

Fakat program, Trump yönetiminin ödemeleri yeniden seçilme şansını artırmak için siyaset malzemesi haline getirdiği iddiaları nedeniyle tartışma yarattı.

Tartışma ilk olarak çek teslimatının Trump'ın adını çeklerin üstüne eklemek için ertelendiği yönünde haberler çıktığında patlak verdi. Gecikmeyi ilk haberleştiren Washington Post'a göre ABD Hazine Bakanlığı tarafından dağıtılan çeklerin devlet ödemelerinin tarafsız olmasını sağlamak için bir memur tarafından imzalanması alışıldık bir uygulama.

Çekler ulaştığında, not kısmında ABD Başkanı Trump'ın adı görünüyordu.

 

 

Bu hamle Senato azınlık lideri Chuck Schumer'in gelecek koronavirüs paketinde Trump'ın herhangi bir yardım çekine adını eklemesini engelleyecek önlem için uğraşmasına neden oldu.

Politico'nun haberine göre "Reklam Yasağı Yasası", Başkan Trump'ın veya Başkan Yardımcısı Mike Pence'in imzasının veya adının reklamını yapan herhangi bir materyal için federal hükümete ait dolarların kullanılmasını yasaklıyor.

Schumer yaptığı açıklamada, "Görünüşe bakılırsa Başkan Trump ne yazık ki salgını kendi siyasi çıkarlarının reklamını yapmak için bir başka fırsat olarak görüyor. Reklam Yasağı Yasası başkanın yalnızca kendi yeniden seçim kampanyasına fayda sağlayan tanıtım malzemesi için vergi mükelleflerinin parasını istismar etmesine son veriyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Çekte adının yer almasına dair eleştirilere cevaben Trump, "Pekala, bu konuda fazla bir şey bilmiyorum, ama adımın orada olduğunu anlıyorum. Çeklerin nereye ve nasıl gittiğini bilmiyorum. Bunun büyük bir mevzu olduğunu düşünmüyorum. İnsanların üzerinde benim adımın bulunduğu büyük, güzel bir çek almaktan çok mutlu olacağına eminim" dedi.

Schumer'in bahsetmediği ama muhtemelen yeni yasanın kapsamında olacak, Beyaz Saray antetli kağıtlara basılı mektup, ABD Başkanı Trump'ın imzasını taşıyor.

Mektupta, “Her vatandaş halkımızın özverisinden, cesaretinden ve şefkatinden büyük gurur duymalıdır. Amerika'nın gayreti, kararlılığı, yenilikleri ve dimdik iradesi geçmişteki her zorluğun üstesinden geldi ve bunun da üstesinden gelecek" ifadeleri yer alıyor.

Hazine Bakanlığı'na göre, 88 milyondan fazla kişi ödemelerini çek veya hesaba doğrudan yatırılan para yoluyla çoktan aldı. CNN'e göre, 60 milyondan fazla kişi ödemelerini hala bekliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU