Trabzon’da doktora oksijen tüpüyle saldıran hasta yakını gözaltına alındı

Trabzon’da hasta yakınları, hastanede izole bölgeye girmelerine izin vermeyen sağlık çalışanlarına oksijen tüpüyle saldırdı. Bir doktorun yaralandığı saldırı sonrası soruşturma açıldı

Fotoğraf: AA

Tüm Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı en ön safta savaşan sağlık çalışanlarını desteklerken, Trabzondan bir şiddet haberi geldi. 

Trabzon'da akciğer kanseri tedavisi gören T.D. (65) fenalaşarak,  Karadeniz Teknik Üniversitesi  (KTÜ) Farabi Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil servise getirilerek tedavi altına alınan T.D. yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadı.

T.D.'nin hayatını kaybettiği öğrenen hasta yakınları cenazeyi görmek istedi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında tulum ve maskelerle girilen servise girmeye çalışan hasta yakınları ile asistan doktor Esra Ersöz Genç arasında önce sözlü tartışma yaşandı.

Servise girmek isteyen hasta yakınları önce serviste camları ve bir kalorifer peteğinin borularını kırdı. Hasta yakınlarından İ.A. eline oksijen tüpüyle asistan doktor ve güvenlik görevlilerini kovalamaya başladı.

Çevik kuvvet ekipleri tarafından gözaltına alınanlar şahıslar karakola getirildi. İfadeleri alınan hasta yakınları serbest bırakıldı.

 

AW002229_05.jpg
Doktor Esra Ersöz Genç / Fotoğraf: İHA

 

Korkuyorum, duyuyor musunuz beni?

Olayda yaralanan Doktor Esra Ersöz Genç, hasta yakınları ile yaşadığı o anları sosyal medya hesabından şöyle anlattı:

Bu sabah covid servis nöbeti devraldığımda entübe (solunum cihazına bağlı) kalbi iki defa durmuş masajla dönmüş akciğer kanseri bir hasta devraldım. Daha sonra hasta yakınlarına durumu hakkında bilgi verdim.

Hastanın kalbi gün içinde birçok kez durdu, kalbi tansiyon oluşturamıyor, hiçbir uyutucu ilaç almadığı halde kendi kendine soluyamıyordu. Bir taraftaki ciğeri tamamen alındığı için ciğerine tüp takıldı. Hastanın kalbi son bir defa daha durdu. Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Olay da burada başladı. Önce zorla kapalı servise girmeye çalıştılar. Kapılar, camlar kırıldı güvenlik ile beraber ben kapının dışında hırpalandık. (Elimdeki kesikler bu arada oldu sanırım) sonra servisin iç kapısını da zorla açarak 5 kişi içeri daldılar. Bizim tulumlarla maskelerle girdiğimiz servise ellerini kollarını sallayarak girip sağa sola tekme atarak vefat eden hastanın başına geçtiler.

 İçlerinden biri eline oksijen tüpünü alıp bizi kovalamaya başladı. O tüpü bize takacakmış, polis geldiğinde öyle diyordu. Beni servisten nasıl çıkardılar bilmiyorum. Benim yaşadığım şok, adli muayenem, pansumanım, ifade vermem, şahsın gözaltı süresinden uzun tuttu. Şimdi bu adam dışarıda. Sağlıkta şiddet yasası çıktı diyorlar. Ben kendimi güvende hissetmiyorum. Bir daha nöbette ne olacak. Evime aileme sağ sağlam dönebilecek miyim bilmiyorum. Korkuyorum, duyuyor musunuz beni?

 

İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde meslektaşının yaşadığı saldırı sonrasında Beyaz Kod verildiğini belirtti.

Usta, "Savcılık konuya hakim ve takip ediyor. Her ne kadar, 'kişi serbest kalmış' dense bile savcılık konunun üzerinde ciddi bir şekilde duruyor" dedi.

Hukuki zeminde hasta yakınının yaptığı iddia edilen saldırının suç olduğunu söyleyen Usta, şunları kaydetti:

Olay dün sabah fakültede olmuş. Olayda anlatılan şekliyle bir sıkıntı yok. Ama sonuçta tabii kameralar seyredilecek, savcılık boyutunda deliller değerlendirilecek. Bir karar verilecek. Karar merci biz değiliz. Ama olay hekim meslektaşımızın anlattığı şekliyle biz ona inanıyoruz, güveniyoruz.

Böyle bir olayda insanların sarsıntı geçirmemesi çok mümkün olmuyor. Ama hekimler güçlüdür. Kolay toparlar ama içinde bir yara olarak da kalır maalesef. Kendisinde biraz sıyrıklar var. Kamera kayıtlarını savcılık aldı. Onlar inceleyecekler. Ona göre net bir şey ortaya koyacak.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili söz konusu kişi hakkında, "Kasten yaralama, tehdit, hakaret ve mala zarar verme" suçlarından soruşturma başlattı. 

Gözaltına alındı

Doktor Esra Ersöz Genç'e oksijen tüpüyle saldırdığı iddia edilen şüpheli  İ.A, güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU