Prof. Demirer, koronavirüsle ilgili bir kavram ortaya attı: Hain sükûnet dönemi

Prof. Demirer, ortaya attığı kavramın ardından ülkelere uyarıda bulundu

CNN Türk’te yayımlanan Türkiye’nin Gündemi programında koronavirüs ile ilgili olarak yeni ve ilginç bir kavram ortaya atıldı. 

Prof. Dr. Taner Demirer’in ifade ettiği kavram, tedbirlerin kalkmasının ardından salgın riskinin tekrar baş göstermesi anlamına geliyor.  

Demirer, programda Ercan Gürses’in bir sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti: 

Japonya Hokkaido eyaletinde vali ‘son vakayı gördük’ dedi. Ve Mart’ın üçüncü haftasında tedbirleri kaldırdı. Restoranlar açıldı, oteller, AVM’ler açıldı. Nisan’ın ikinci haftasıydı zannedersem birden 200’e yakın pozitif vaka ortaya çıktı. Turist getirdi vesaire, spekülasyon oldu Yani ‘Kapattık, bitirdik, son vakayı gördük’ denildiğinde bir ‘hain sükûnet dönemi’ oluyor burada. Bu hain sükûnet dönemine bütün ülkelerin dikkat etmesi gerekiyor. Bu sessizlik, sükûnette birdenbire bakacaksınız pat diye, tekrardan vakalar ortaya çıkabilir. 

Ercan Gürses’in “Bizde de hain sükûnet riski var mı?” sorusu üzerine ise Demirer şunları söyledi:

Bilim Kurulu üyeleri belirttiler daha önce... Eğer tedbirler birdenbire gevşetilirse, sosyal mesafeye, izalosyon kurallarına, maske olayına dikkat edilmezse; ‘eski alışkanlarımız aynen devam etsin’ denilirse bunun çıkma durumu olabilir. 

Çünkü biz bu virüsü tanımıyoruz. Nasıl davranacağını bilmiyoruz. Ne kadar kalıcı olacak… Kore’de örnekleri var, Çin’de örnekleri var; iyileşenlerde bakıyorsunuz ölen akciğer hücreleri içinden virüs tekrar atılmaya başlıyor. Bu virüslerin çoğunun da etkisiz olduğu söylendi. 

Sıfıra geldiğinizde… Örneğin bizim için tahmin edilen 28-30 Mayıs’ta ‘Evet bu iş bitti’ değil tedbirler devam edecek. Ta ki bu tedbirlerin etkin bir aşılama başlandığında özellikle sağlık çalışanlarının ve risk grubundakiler aşılandıktan sonra o zaman rahat bir nefes almaya başlayabiliriz.

 

CNN Türk 

DAHA FAZLA HABER OKU