Pekcan: ‘Temassız ticaret’ uygulaması sayesinde gümrükten geçiş yapan araç sayısı arttı

Ticaret Bakanı Pekcan, koronavirüs salgınına karşı dış ticarette başlatılan "temassız ticaret" formülünü başarıyla sürdürdüklerini ifade etti

Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası bakanlık olarak aldıkları tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu.

Salgının Türkiye'ye gelmeden önce Ticaret Bakanlığı olarak Sağlık ve İçişleri bakanlıkları ile koordinasyon halinde gümrük kapılarında önleyici tedbirler alındığını ifade eden Pekcan, bu kapsamda öncelikle İran ve Irak sınır kapılarının yolcu giriş çıkışlarına kapatıldığını hatırlattı.

Salgının ticarete etkilerini azaltmak için geçilen temassız ticaret uygulamasına ilişkin Pekcan, şunları kaydetti:

Dünyayı etkisine alan Kovid-19 pandemisinin ticaretimiz üzerinde etkisini en aza indirmek ve dış ticareti mümkün olduğu kadar etkin ve yüksek kapasiteyle sürdürmek için hayata geçirdiğimiz 'temassız ticaret' uygulamalarımızı başarıyla sürdürüyoruz.

Tampon bölgede temassız şekilde "konteyner, dorse ve şoför" değişimi yapıldığını ifade eden Pekcan, her türlü sağlık ve dezenfeksiyon tedbirlerinin alındığını belirterek, "Tampon bölgede bizim şoförümüz aracı bırakıyor, karşı taraftan şoför gelip alıyor. Dönen araçlar da tamamen dezenfekte edilerek, sahamızda bekleyen Türk sürücüler tarafından girişi yapılıyor." diye konuştu.

Pekcan, bu uygulamanın devreye girdiği mart ayından bu yana gümrüklerden geçiş yapan ticari araç ve vagon sayılarının arttığını bildirdi.

Demiryolu ve deniz taşımacılığında da temassız dönem

Temassız ticaret uygulamasının demiryollarında da sürdüğü açıklayan Pekcan, İran'a açılan Kapıköy Demir Yolu Gümrük Kapısı'nda, mal alışverişinin insan teması olmaksızın vagonlarla gerçekleştirildiğini söyledi.

Pekcan, burada işlemlerin, vagonların Türkiye tarafından lokomotiflerle itilip, İran tarafından yine lokomotiflerle çekilerek gerçekleştirildiğini, gelen boş vagonların da dezenfekte edildiğini belirtti.

Türkiye'nin en önemli ticari partneri olan Avrupa'ya açılan deniz kapıları limanlarda da her türlü önlemi aldıklarına dikkati çeken Pekcan, İtalya ve Fransa başta olmak üzere, bazı ülkelere Tuzla, Çeşme, Ambarlı, Mersin ve Yalova limanlarından Ro-Ro gemisi kullanarak deniz yolu ile tır ve dorse sevkini de güvenli ve temassız şekilde sürdürdüklerini anlattı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU