Prof. Müftüoğlu, Koca ile görüşmesini yazdı: Koronavirüs tedavisindeki başarının 5 sebebi var

Sağlık Bakanı Koca: Biz prensip olarak ölümlerin ve yeni hasta teşhislerinin sıfıra indiği günlerde bile tedbirli olmayı sürdüreceğiz

Fotoğraflar: Twitter

Hürriyet gazetesinin başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

Müftüoğlu, “Tedavideki başarının 5 nedeni var” başlıklı köşe yazısında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Türkiye’nin başarısının 5 sebebe bağlı olduğunu ifade etti.

Koca’nın ifadelerini de aktaran Müftüoğlu’nun yazısının ilgili kısmı şöyle:

Klorokin/hidroksiklorokine erken başlıyoruz

Ateş, boğaz ağrısı, öksürük vb şikâyetleri olan herkesi “Bir ateş düşürücü al, istirahat et, evinden çıkma” diyen ülkelerden farklı olarak hastaneye çağırıyor, test ve tetkik yaparak kuşkulandığımız durumlarda da test neticelerini bile beklemeden klorokin ile tedaviye başlıyoruz.

Azitromisini farklı kullanıyoruz

Klorokin tedavisine ek olarak azitromisin isimli antibiyotiği diğer ülkelerden daha bilinçli ve erken devreye sokuyoruz. Bu, başarı oranımızı etkileyen önemli bir faktör oldu.

Favipiravir’den çok yararlandık

Solunum sıkıntısının daha yeni başladığı, kan oksijen yoğunluğunun yeni yeni kritik değerlere düştüğü akciğer harabiyetinin erken dönemlerinde biz Favipiravir’i hemen devreye sokuyoruz. Bu sayede ciddi bir ‘ön alma’ başarısı yakaladığımızı düşünüyoruz. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısının da yoğun bakım ve entübasyon uygulanan vaka sayısının da çok daha önemlisi kaybettiğimiz insanlarımızın az olmasının önemli bir nedeni de kanaatimce bu ‘ön alma stratejisi’dir.

Yoğun oksijen desteği veriyoruz

Bilinenden ve rutin uygulamalardan farklı olarak solunum sıkıntısı çeken hastalarımıza çok erken dönemde yüksek basınçlı oksijen tedavisi desteği uyguluyoruz. Farklı ve öncü ön alma stratejilerimizden biri de bu. Bu farklı uygulama sayesinde solunum yetmezliğinden kaybettiğimiz vaka sayımızda çok şükür ciddi bir azalma oldu.

Hastanın pozisyonunu değiştirmek de çok işe yaradı

Kandaki oksijen yoğunluğunu arttırabilmek için uyguladığımız yüksek basınçlı oksijen desteği yanında ikinci ve farklı bir seçeneği daha devreye soktuk: Ağır solunum sıkıntısı yaşayan yoğun bakım hastalarını yüzükoyun yatırarak, akciğerdeki oksijen/karbondioksit değişimini kolaylaştırdık. Bu basit pozisyon değişimi sayesinde daha fazla akciğer alanında oksijen değişiminin gerçekleştiğini ve kandaki oksijen yoğunluğunun memnuniyet verici seviyelere yükseldiğini tespit ettik. Bizim daha salgının başından beri uyguladığımız bu basit uygulamayı pek çok ülke daha geçtiğimiz hafta devreye sokmayı akıl etti!

“Sıfıra indiği günlerde bile tedbirli olmayı sürdüreceğiz”

Koca ayrıca Türkiye’nin salgın konusunda ne zaman düzlüğe çıkacağı konusundaki soruya şöyle yanıt verdi:

İyileşenlerin sayısı yeni hastalananların sayısından fazla olmaya devam etmeli. Salgın uçağının kazasız belasız piste indiğinden bu makas ‘kilitlenince’ emin olacağız ama biz prensip olarak ölümlerin ve yeni hasta teşhislerinin sıfıra indiği günlerde bile tedbirli olmayı sürdüreceğiz.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU