ABD'li bulaşıcı hastalıklar uzmanı uyardı: Tedbirleri kaldıran eyaletler daha büyük bedel ödeyecek

“Bu bir kavga değil, bu bir savaş”

Uzmanlar salgının uzun süreceği konusunda uyarıyor (Reuters)

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı, pandemiye yönelik tecrit kısıtlamalarını çok erken hafifletmeye başlayan eyaletler için vahim sonuçlar olabileceği uyarısında bulundu.

Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi Direktörü Michael Osterholm, faaliyetleri başlatma konusunda ısrarcı olan eyaletlerin “daha sonra büyük bir bedel ödeyeceğini” ve kısıtlamaları gevşetmenin “ateşe benzin dökmeye” benzediğini söyledi.

Osterholm yorumlarını CNN’de Jaka Tapper'a verdiği röportaj sırasında yaptı.

Osterholm, şunları kaydetti:

Eğer bununla yaşamayı öğreneceksek, sizi vuracağından karşısına geçip onu küçümsemezsiniz ve bunun artık öğrendiklerimizden biri olduğunu düşünüyorum. Ve bu şu anda gerçekten önemli bir konu. Hastalığın yayılması artarken, hastanelerimiz bununla baş edemezken ve ne olduğunu bilmek için dahi yeterince testimiz yokken, kısıtlamaları gevşetmenin sırası değil.

Georgia, Florida ve Nevada gibi eyaletlerin evde kalma talimatını gözden geçirmesi ya da kaldırmaya başlaması halkın alışveriş yapmaya ve işe dönmesine ve de muhtemelen virüsü kapmasına ve yaymasına izin veriyor.

Osterholm, Amerikan halkının ve yetkililerinin uzun süren virüsle nasıl başa çıkacaklarını düşünmeye başlaması gerektiğini ifade etti.

Osterholm, “Halk olarak, sadece bu virüs yüzünden nasıl öleceğimizi değil aynı zamanda önümüzdeki 16 veya 18 ay boyunca onunla nasıl yaşayacağımızı da tartışmamız gerekiyor. Bu bir kavga değil, bu bir savaş” dedi.

Osterholm, New York Valisi Andrew Cuomo’nun basın toplantısında altını çizdiği, eyalet nüfusunun yüzde 13,9’unda koronavirüs antikoru olduğunu gösteren yakın zamanlı çalışmaya dikkati çekti.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı, düşük sayının, halkın herhangi bir sürü bağışıklığına ulaşmadan önce ABD’nin ne kadarına virüsün bulaşması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osterholm, “Virüs bütün (New Yorklululara) bulaşsa da ne kadar ileri gitmemiz gerektiğini düşünün, çünkü antikor açısından yüzde 60, 70 pozitif olana kadar virüs ilerlemeye devam edecek. Antikor açısından pozitif olmak ya hastalığı geçirdiğiniz ya da onu aşı yoluyla aldığınız anlamına gelir ve aşı yakında hazır olmayacak ” dedi.

Araştırmacılar hala ABD’de koronavirüs salgınının kökenine ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkarıyor.

Daha fazla bilgi elde ettikçe, uzmanlar artık Los Angeles’ta şubatın başlarında hayatını kaybeden bir kadının ABD’de virüsten ölen ilk kişi olduğuna inanıyor.

Uzmanlara göre, bu kadının seyahat nedeniyle değil de çevresindekiler yüzünden hastalığı kapması virüsün, kadının şubatın başlarındaki ölümünden önce ABD’de çoktan dolaştığına işaret ediyor.

Osterholm, virüsün başlangıçta düşünüldüğünden daha uzun süre yayıldığı için ABD’nin çok daha uzun bir savaşa hazır olması gerektiğini söyledi.

Osterholm, “Şu ana kadar olduğu gibi kötü, dokuz turluk oyunun sadece ikinci turundayız, şimdiye kadar gördüğümüz tüm dinamik yayılmaya rağmen daha kat edeceğimiz çok mesafe var. Gerçekten bütün bu pandemi deneyimine yeni başlıyoruz” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU